Zupa dyniowa z imbirem


To pomarańczowe warzywo kojarzy się przede wszystkim z jesienią oraz amerykańskim świętem Halloween.
Tymczasem miąższ i pestki dyni stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych.
Warto więc się skusić i wykorzystać sezon na dynię w kuchni!


ZUPA DYNIOWA Z IMBIREM.
Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupka w postaci kremu, idealna na chłodne jesienne wieczory.

Imbir, który jest miłosnym afrodyzjakiem nadaje potrawie subtelności pełnej wytwornego smaku.

Kto raz spróbuje tej zupki z pewnością będzie chciał ugotować ją jeszcze raz!
  




Składniki:

- 1, 5 litra wody,
- 2 kostki drobiowe,
- 1 kg miąższu z dyni,
- 2 duże ziemniaki,
- 1 cebula,
- śmietana,
- imbir – 2 łyżeczki,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól – do smaku,



1)      Z wody i kostek drobiowych przygotuj wywar.
2)      Obierz i pozbaw pestek dynię, następnie pokrój w kostkę.
3)      Obierz ziemniaki i cebulę, również pokrój w kostkę.
4)      Do gotowego bulionu wrzuć pokrojoną dynię, ziemniaki oraz cebulę.
    Gotuj do miękkości warzyw, następnie zmiksuj na gładki, aksamitny krem.
5)      Całość dopraw imbirem, solą i pieprzem.
6)      Smak dodatkowo poprawi oliwa z oliwek.
7)      Podaj z kleksem śmietany, natką pietruszki oraz groszkiem ptysiowym lub grzankami.



Jest to pierwszy mój przepis, który dzięki uprzejmości Eli ukaże się w gazecie 
Express Lokalny

Dyniowe przysmaki
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Właśnie w sobotę robiłam :) Zupa krem z dyni wyśmienicie smakuje też ze świeżo startą gałką muszkatołową i z sokiem z cytryny - powoduje, że zupa nie jest taka mdła. Ja zamiast kostek drobiowych wykorzystuję podsmażony por na masełku. Masło nadaje dodatkowej aksamitności i lepszego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za info :) wezmę pod uwagę przy następnej zupce :)))))))))

      Usuń