Dietetyczne ciasto czekoladowe z fasoli - porcja 80 kcal

Kto jeszcze nie słyszał o tym cieście to jego reakcja zapewne będzie taka jak moja za pierwszym razem :)


CIASTO Z FASOLI ? coś się chyba komuś pomyliło...a właśnie, że nie!

Słyszałam o Nim już nie raz, postanowiłam zrobić sama...
Był pierwszy raz, drugi, trzeci...a wczoraj zrobiłam po raz "enty" postanowiłam zrobić fotki i podzielić się tym przepisem z Wami na Moim Blogu!

Ciasto to uwielbiam nie tylko za smak ale również dlatego, że jest dietetyczne. 
JEDEN KAWAŁEK MA TYLKO OK. 80 KCAL :)


CIASTO JEST PRZYJEMNIE WILGOTNE, NAJLEPIEJ SMAKUJE SCHŁODZONE Z LODÓWKI.
ROBI SIĘ JE BARDZO SZYBKO I TAK SAMO SZYBKO ZNIKA ;)

Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 duży dojrzały banan (taki z czarną skórką, bo jest najsłodszy)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego - najlepiej gęstego,
- 3 łyżki ziaren słonecznika,
- 2 jajka - osobno żółtka, osobno białka, 
- 3 łyżki miodu,
- 6 łyżeczek kakao (u mnie o niskiej zawartości tłuszczu),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- jeden cały aromat - polecam smak arakowy bądź rumowy,
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia,



PRZYGOTOWANIE:
1) Białka ubijam na pianę.
2) W osobnej misce fasolę wraz z pokrojonym bananem blenduję na gładką masę,
3) W trzecim naczyniu ucieram żółtka, miód, kakao, cynamon, aromat i proszek do pieczenia. Następnie dodaję jogurt i fasolę z bananem i słonecznik, mieszam wszystkie składniki na jednolitą masę. 
4) Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam.
5) Ciasto najlepiej przelać do keksówki, ja jednak wczoraj wykorzystałam moją nowo kupioną formę silikonową do babki;)
Keksówkę należy natłuścić i podsypać mąką czy bułką tartą, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Przy silikonowej foremce mamy taką wygodę, że nie musimy wykonywać tych czynności, ciasto po ostygnięciu wychodzi samo bez problemu :)

6) W nagrzanym do 180 stopni C piekarniku pieczemy ciasto przez około 40 - 50 minut.


CIASTO SMAKUJE BARDZO DOBRZE SAMO, MOŻNA JE JEDNAK PODAWAĆ Z POWIDŁAMI, DŻEMEM CZY MUSEM ;)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

19 komentarze:

  1. ja na razie tylko z cukinią robiłam. I polecam. Akurat babka, mogłabyś wykorzystać nową foremkę. Warzywa w cieście sprawiają właśnie, że ciasto jest fantastycznie nawilżone...

    OdpowiedzUsuń
  2. O, czaję się na to ciasto od dłuższego czasu. Musze w końcu je zrobić! :)
    Swoją drogą, bardzo korzystna zmiana w wyglądzie bloga!

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobilam dzisiaj, jest pyszne, tylko troche mi sie rozlecialo przy wyjmowaniu z keksowki. niestety silikonowej foremki nie mialam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziś wypróbowałam - moje pierwsze ciasto od 6 miesięcy (dieta) i muszę przyznać, że jest boskie! dzięki za przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie wyszło z pieca:D... zamiast ciasta zrobiłam babeczki! ... Pychota!... Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martusiu bardzo się cieszę, że smakuje :)
      Super, że zrobiłaś z tego babeczki i przy okazji podsunęłaś mi ciekawy pomysł na przyszłość :)))

      Usuń
  6. bardzo gorzkie mi wyszło a dałam troche mniej tego kakao :( (takie gorzkie do wypieków miało być, tak?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzkie? Hmm może to wina kakao faktycznie, ponieważ dodając do tego ciasta 3 łyżki miodu i słodkiego dojrzałego banana jak jest w przepisie raczej ciężko, aby wyszło gorzkie - bynajmniej u mnie tak się nigdy nie zdarzyło :)
      Ja używam zawsze kakao Decomorreno.
      Dla urozmaicenia aby wypiek się nie zmarnował z tego powodu można jeść ciasto z powidłami, serkiem homogenizowanym bądź zrobić polewę.

      Usuń
  7. Dziś zrobiłam! Wyszło dość gorzkie, robiłam w standardowej srebrnej formie do ciast, chyba była zbyt duża jak na ilość masy, bo ciasto się "rozlazło" i wyszło bardzo niskiej. Myślę, że warto dodać odrobinę stewii bądź fruktozy, żeby dodać trochę słodyczy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takiej standardowej formy nie polecam - chyba, że podwoi się składniki. Ja robiłam w formie do baby i jak widać na fotkach ciasto wyszło niskie, więc są to proporcje na keksówkę :) ewentualnie na taką formę z jakiej ja korzystałam.

      Usuń
  8. Ciasta z fasoli sa super:-) Twoje wyglada naprawde pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. jejejejejku ale pysznie to wyglada, nie wierze ze to fasola :O wrzuc ten przepis na fejsa do konkursu dietetyczne przepisy Figury , dziel sie ze światem swoim wynalazkiem fasolowym :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho dla mnie uwielbiam czekoladę

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda super!:)

    Zapraszam do mnie! Dzisiaj - puree z zielonego groszku!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mój chłopak już raz nabrał się na ciasto marchewko i bardzo mu to smakowało! A że jest wielkim fanem brownie, to jutro zrobię mu niespodziankę ;) swoją drogą słyszałaś może coś o cieście z cukinii? :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, słyszałam o cieście z cukinii oraz z buraków, ziemniaków i bakłażana :)

      Usuń
  13. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    OdpowiedzUsuń
  14. Zamiast czekolady / kakao można również użyć karobu, świetnie smakuje a nie zawiera kofeiny :-)

    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/babeczki-z-fasoli-jas/

    OdpowiedzUsuń