środa, 24 października 2012

Gulasz z Łopatki Wieprzowej.

Pomysł na dobry i treściwy obiad.


Składniki:
- 1/2 kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- 0, 5 litra bulionu - u mnie dziś na szybkiego bulion z kostki rosołowej,
- 2 liście laurowe,
- pieprz świeżo mielony,
- papryka słodka,
- do zagęszczenia i zabielenia:
- łyżka mąki,
.- łyżka śmietanki,



Przygotowanie:
1) Umytą i osuszoną łopatkę kroję w kostkę.
Smażę na rozgrzanej oliwie, odstawiam na talerzyk.
2) Na tej samej patelni duszę pokrojoną drobno cebulkę wraz ze startą marchewką. 
Dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, wrzucam ponownie mięsko.
Całość mieszam i jeszcze chwilkę duszę.
3) Mięsko i warzywa zalewam bulionem, dorzucam liście laurowe, doprawiam słodką papryką, pieprzem oraz ewentualnie ulubionymi przyprawami.
4) Teraz duszę pod przykryciem do miękkości, u mnie ok. 1 godziny.
5) Na koniec można zdjąć pokrywkę i pozwolić aby nadmiar wywaru zredukował się.
6) Można zabielić śmietanką wymieszaną z łyżką mąki.

Ja dziś podałam z kluskami gotowanymi na parze oraz kapustą kwaszoną. 

26 komentarzy:

  1. Smaczniutkie :-)
    Kluski na parze jadłem tylko na słodko chociaż wiem, że jada się go z mięskiem. Spróbuję przy najbliższej okazji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Spodobało mi się, spróbuję jutro na obiadek :) Powodzenia JS

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię dziś ...z kaszą gryczaną ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszniutki gulasz. Zrobiłam do tej pory wiele ale ten naprawde jest bardzo udany!
    Szczerze polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam podobny i wyszedł, dzięki! Ja zawsze do sosu dodaje trochę chrzanu, daje sosowi charakterystyczny smak ;) ale to kwestia gustu, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze się, że smakowało.
      To pożywna i lekka propozycja na obiad.

      Jeśli chodzi o chrzan będę musiała wypróbować!
      Pozdrawiam również :)

      Usuń
    2. Wspaniały gulasz właśnie zrobiłam i wyszedł zajebisty . Dziękuję za doskonały przepis.

      Usuń
  6. pyszotka, właśnie dochodzi:) dodałem ciut więcej marchewki i ten chrzanik,mniam mniam
    miłej niedzielki

    OdpowiedzUsuń
  7. słodzizna,właśnie kończę pichcenie :)dla domowych łasuchów godne polecenia-wielki szacun dla artystki kuchennej

    OdpowiedzUsuń
  8. super danie!!!!!!!!! polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. naprawdę bardzo dobry gulasz...szczerze polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewelacja!!!Ale ja zamiast marchewki dodalam papryke czerwona starta polowe z calej :-) Pychotka mniam mniam :>

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada bardzo apetycznie, sprobuje w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Prosto, szybko i smacznie :) dodałem wiecej marchwi przez co calosc wyszla słodka :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Robie podobnie,z tym ze na sam koniec dodaje maslo z przecisnietym czosnkiem,skorka z cytryny i odrobina kminku. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smakowicie, będę musiała wypróbować Twojej wersji, dzięki!

      Usuń
  14. Super przepis. Ja robię Twój gulasz do placków tartych i wychodzą po węgiersku.:) Jest rewelacyjny!!! Moja rodzina się nim zajada. Brawo!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. super przepis:) tylko na twoim zdjęciu nie widać marchewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie warzywa są drobno pokrojone albo jak to w przypadku marchewki starte więc na zdjęciu zniknęły pod ciemną barwą sosu, ale marchewka jest na pewno :) bez niej gulasz nie smakowałby tak samo :)

      Usuń
  16. Obiadek zrobiony , gulasz wyszedł rewelacyjny . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A kostka rosolowa wołowa?

    OdpowiedzUsuń

Opowiedz Mi proszę co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...