Makaron z groszkiem i prażonym słonecznikiem

Szybkie, smaczne i pożywne danie, idealne kiedy mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś pożywnego.



Składniki:
( na 2 porcje )
- duże opakowanie jogurtu naturalnego - 400 g,
- nasiona słonecznika - 50 g,
- puszka zielonego groszku konserwowego,
- makaron świderki - 300 g.
- ser edamski - do posypania,
- koperek - do przyozdobienia,

Wykonanie:
1) Gotujemy makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i traktujemy zimną wodą.
2) Na teflon wylewamy jogurt naturalny najlepiej gęsty typu greckiego, ścieramy ser żółty bądź kroimy w małe kawałeczki. Całość delikatnie podgrzewamy aż do połączenia się jogurtu i sera.
3)  Odcedzamy groszek po czym dodajemy go na patelnię, kroimy koperek i również dodajemy. Mieszamy.
4)  Słonecznik podprażamy na osobnej patelni także na teflonie.
5)  Do zrobionego sosu wrzucamy odcedzony makaron oraz połowę słonecznika, kilka ziaren zostawiamy do dekoracji. Całość dokładnie mieszamy, można do smaku przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem, po czym na pół ciepłe podajemy na talerzu posypane pozostałym słonecznikiem :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie makarony- szybkie , zdrowe i pyszne, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ugotowałam,zjadłam i jak zwykle się nie rozczarowałam:)...pozdrawiam Tysiu!

    OdpowiedzUsuń