Pasta kanapkowa z tuńczykiem

Bardzo często przygotowuję u Nas w domu różne pasty śniadaniowe, które są świetną alternatywą dla zwykłej kanapki z szynką czy serem.

Pasta twarogowa z tuńczykiem jest jedną z ulubionych, dodaję do niej naprzemiennie cebulę, szczypiorek albo dymkę.
Idealnie smakuje dobrze schłodzona, kiedy smaki dokładnie przegryzą się.

Składniki:

200 g twarogu półtłustego
2 puszki tuńczyka w oleju
1 cebula lub kilka gałązek szczypioru
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku

Tuńczyka dokładnie odsączam z nadmiaru oleju, przekładam do miski i wraz z twarogiem rozgniatam widelcem.
Szczypiorek drobno siekam, dodaję do tuńczyka i twarogu, doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i mieszam całość.
Na koniec dodaję mniej więcej pół na pół majonez i jogurt naturalny w takiej ilości, aby konsystencja pasty mi odpowiadała, mieszam do połączenia się składników.

Pastę przed podaniem polecam schłodzić, świetnie smakuje z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. Dotąd robiłam sobie kanapki z żółtym lub białym serem i tuńczykiem, a nie wpadłam, żeby te składniki pomieszac i zrobić pastę :) Dzięki za ten fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowe pasty, najczęściej robię właśnie z tuńczykiem albo z makrelą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje bardzo. Na pewno wpadne w wolnej chwili w odwiedziny :-) :-)

      Usuń
  4. szaleństwo smaków i kolorów :) pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo, bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. ach, wygląda super! uwielbiam tuńczyka pod różnymi postaciami, musi być pyszna :)
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń