Pieczone udka z kurczaka z ziemniakami i marchewką

Pieczone udka kurczaka z warzywami to pomysł na smaczny i prosty obiad.
Dużym plusem jest to, że całość zapieka się razem, w jednym naczyniu tworząc przy tym swoisty sos.

Mięso po zapieczeniu jest pięknie złociste, a warzywa bardzo aromatyczne.

Danie jest syte, pełnowartościowe, najlepiej smakuje z lekką surówką.


Składniki:
na 2 porcje

2-4 podudzia z kurczaka
10 średnich ziemniaków
 1/2 selera
3-4 marchewki
1 cebula (opcjonalnie)
kilka gałązek świeżego lubczyku
koperek/natka pietruszki
oliwa z oliwek
kilka kawałków masła
ok. 100 ml wody
czarny świeżo mielony pieprz
czerwona słodka papryka
czosnek granulowany
zioła prowansalskie


Udka myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Nacieram je solą himalajską, czarnym świeżo mielonym pieprzem, czerwoną słodką papryką oraz czosnkiem granulowanym.

Tak przygotowane mięso wstawiam pod przykryciem do lodówki na ok. 30 minut.

W tym czasie szykuję warzywa.
Obieram ziemniaki i kroję na ćwiartki.
Selera, marchew i cebulę również obieram i kroję w dowolne mniejsze kawałki.

Ziemniaki oraz pozostałe warzywa według uznania nacieram solą, ziołami prowansalskimi oraz skrapiam oliwą z oliwek, aby po zapieczeniu nie były suche.

Na blasze układam warzywa, a na nie udka kurczaka skórką do góry i robię w nich nożem małe dziurki, aby lepiej puściły sok podczas pieczenia.
Na każdym kawałku mięsa układam po kawałku masła.

Całość delikatnie podlewam wodą, aby nie zmyć przypraw.
Najlepiej zrobić to lejąc wodę po ściance blaszki.
Na koniec pomiędzy warzywa i mięso wtykam gałązki lubczyku.

Danie zapiekam pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 60 - 70 minut.
Mięso powinno być przyrumienione i musi odchodzić od kości.
W czasie pieczenia mięso puści soki i wraz z wodą i masłem stworzy swoisty sos na dnie naczynia, w którym warto kilka razy obrócić warzywa, aby nie były zbyt suche.

Po zapieczeniu danie pozostawiam do lekkiego ostygnięcia, następnie ziemniaki przyprószam koperkiem, można także użyć posiekanej natki pietruszki.

Podaję z ulubioną surówką.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. uwielbiam takie obiady :) a i sól różowa u mnie też w kuchni króluje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy czytałam opis tego pysznego dania nie mogłam powstrzymać śliny. Jak to pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wlasnie wsadzilam do piekarnika ale nie wiem czy rodzina godzine wytrzyma!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja, ale to wyglada smakowicie, po zdjeciach widac, ze wyszlo pysznie!!! :) zazdroszcze umiejetnosci, z checia zjadlabym cos tak cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  5. Z cebulą jednak bez selera (ta skleroza) wyszło genialne :-)

    OdpowiedzUsuń