Smażony chleb z ziołami to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Możemy go podać jako dodatek do śniadania lub jako przekąskę na ciepło w ciągu dnia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiaNSiQpEYCRFp-UD97pNRlGANnRf-93T2-X97xkhQeWvPlImy4-hNx9VA3Y41hrJ1s0B-cv3xyIt8aH8KbiI9YetKkQ2g7dtPZj_tyfzANJ27gKWtqgs-OfElxNNC8HVAhn-qdTu9evtg/s1600/ik.jpg)
Składniki:
4 kromki czerstwego pieczywa
2-3 łyżki śmietanki kremówki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 jaja
pieprz
sól
1 łyżka masła
W misce roztrzepuję jaja, dodaję śmietankę, pieprz, sól oraz zioła prowansalskie.
Całość dokładnie mieszam.
Kromki pieczywa maczam z obu stron w jajecznej mieszance, przekładam na patelnię z rozgrzanym masłem i smażę na złocisto.
Podaję z ulubionymi dodatkami.
uwielbiam taki chlebek :)
OdpowiedzUsuńPyszny i prosty chlebuś, dzięki za przypomnienie :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Choć ja robię bez kremówki, dodaję do smażenia trochę więcej masła i po przewróceniu kromki daję żółty ser :)
OdpowiedzUsuńziołowe! :) super idea :)
OdpowiedzUsuńPamiętam z dzieciństwa taki chlebek - ale bez ziół. To mam pomysł na jutrzejsze śniadanie, bo kilka czerstwych kromek czeka na zjedzenie :D
OdpowiedzUsuń