Recenzja kamienia do pieczenia pizzy od Emako.pl

Od jakiegoś czasu dzięki uprzejmości Emako jestem szczęśliwą posiadaczką kamienia do pieczenia pizzy. Zawsze byłam ciekawa jak smakuje pizza upieczona na takim kamieniu i chciałam przetestować go w swoim domu, niestety zazwyczaj zrażała mnie cena produktu.
W Emako natomiast można go nabyć po przystępnej cenie 49, 99 zł.

 Kamień ten nadaje się nie tylko do pieczenia pizzy, ale także do wypieku chleba oraz bułek.
Produkt wykonany jest z lekkiej i trwałej ceramiki, jest dość duży ma 33 cm średnicy. Do zestawu załączona jest metalowa podstawka, która ułatwia wyciągnięcie gorącego kamienia z pieca.

Podczas pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania całą wilgoć z ciasta, dzięki czemu jest chrupiące i dobrze upieczone, przyspiesza to także szybkość wypieku.
Pizza podana na kamieniu prosto z piekarnika długo trzyma swoje ciepło, co jest przydatne podczas serwowania pizzy na domowej imprezie czy podczas spotkania z przyjaciółmi.


Aby kamień do pizzy służył nam jak najdłużej należy przestrzegać kilku prostych zasad:

- nie należy wstawiać kamienia do gorącego piekarnika ponieważ może pęknąć, należy umieścić go w piekarniku jeszcze przed rozgrzaniem i wyciągnąć bezpośrednio przed nałożeniem ciasta,
- kamień do pizzy trzeba równomiernie oprószyć mąką dzięki czemu ciasto nie przyklei się do niego, 
-  pizzę lub pieczywo należy zsunąć za pomocą szerokiej łopatki na nagrzany kamień,
- kamienia nie wolno myć detergentami. Resztki pizzy należy zeskrobać i przetrzeć szmatką lub przemyć kamień w ciepłej wodzie.

Jedynym minusem produktu jest to, że łatwo się brudzi np. od sosu pomidorowego i dość ciężko jest to zmyć, także po kilku użyciach kamień nigdy nie będzie miał już tak idealnego koloru jak na początku.

Kamień do pieczenia pizzy szczerze polecam osobą, które często przygotowują pizzę w domu oraz dla miłośników domowego pieczywa.

 Produkt możecie nabyć w sklepie Emako.pl



Recenzja produktu powstała dzięki współpracy ze sklepem Emako.pl
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. Quality content iss the important to invite the viitors to pay a quick visit
    the web site, that's what this web site is providing.


    Here is my blog post ... contact lenses

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sprawa z takim kamieniem, uwielbiamy domową pizzę, więc może się kiedyś skusimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również bardzo lubię domową pizzę dlatego od teraz taki kamień to dla mnie pozycja obowiązkowa w kuchni!
      :)

      Usuń
  3. Mam ten kamień! jest świetny, a pizza na nim wychodzi naprawdę chrupiąca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki kamień ma moja córka. Potwierdzam, że zakup takiego kamienia to dobry wybór. Ale ładną pizzę zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. widziałam go! i zastanawiałam się, czy własnie pizza na nim jest inna? Czy ma swój specyficzny smak?
    Na zakup jednak sie nie zdecydowałam, ale.. może przy innej okazji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim ciasto jest bardziej chrupiące, co wpływa na cały smak pizzy :)

      Usuń