Placki z serka wiejskiego

Placki z serka wiejskiego serwowałam w ten weekend na śniadanie, od razu podkreślam, że jest to szybki i smaczny pomysł, aby zjeść coś dobrego na dzień dobry :) 
Placuszki są bardzo uniwersalne, smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło, a podawać je możemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. Idealnie pasuje tutaj owocowy mus, świeże owoce, miód czy po prostu sam cukier puder.

Uwierzcie mi, że znikają w oka mgnieniu dzięki temu, że są puszyste, mięciutkie i delikatne :)
Składniki:
na ok. 10-12 placuszków średniej wielkości

250 g serka wiejskiego (z kubeczka, razem ze śmietanką)
2 średnie jaja
4-5 łyżek mąki pszennej
2-3 łyżeczki cukru (u mnie 2)
1 łyżka oleju roślinnego
szczypta soli

dodatkowo do podania:
miód, dżem, marmolada
cukier puder
Nutella itp.


Białka oddzielam od żółtek i w osobnej misce wraz ze szczyptą soli ubijam na sztywno.

 Do drugiej miski dodaję serek wiejski, rozgniatam go trochę widelcem i mieszam z żółtkami, cukrem, olejem oraz mąką (najlepiej zrobić to rózgą, trzepaczką) na koniec dodaję ubite białka i delikatnie łopatką mieszam całość. 

Rozgrzaną patelnie delikatnie smaruję masłem lub olejem, łyżką nakładam małe porcje ciasta i formuję placuszki, które smażę z obydwu stron, aż będą złociste.

Podaję póki ciepłe z ulubionymi dodatkami chociaż bardzo fajnie smakują także na zimno.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

7 komentarze:

  1. uwielbiam takie placuszki! na pewno wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie placuchy, są świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na mega smaczne, uwielbiam takie poranne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam prawie taki sam przepis, ale mój placuszek wychodzi całkiem inny :O
    Wyglądają bosko, sama chciałabym takie śniadano mieć <3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo je lubię! zdecydowanie za długo ich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają przemysznie, jestem ciekawa smaku z tym serkiem wiejskim bo zawsze robie na naturalnym czy greckim

    OdpowiedzUsuń