Wielkanocna sałatka z jajem i szpinakiem

Kolorowa, wiosenna sałatka, która świetnie smakuje zarówno na śniadanie jak i na kolację.
Gorąco polecam fanom szpinaku, chociaż jest też to jedna z moich propozycji na wielkanocny stół.
Sałatkę można podać w małych miseczkach jak i na dużym półmisku, a składniki możemy proporcjonalnie zwiększać. Połączenie jaja i szpinaku jest naprawdę bardzo smaczne, jeżeli lubicie takie kolorowe sałatki to polecam Wam z pełnym przekonaniem ;)


Składniki:
na 1 solidną porcję

2 jaja ugotowane na twardo
garść świeżego szpinaku
garść posiekanego szczypioru
2 średnie pomidory lub 6-8 pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki octu balsamicznego
świeżo mielony pieprz
sól do smaku


Liście szpinaku dokładnie myję, osuszam i układam na dużym talerzu. 
Jajka obieram i wraz z pomidorami kroję na ćwiartki lub na mniejsze części, rozkładam na szpinaku.
Oliwę łączę z octem balsamicznym, dodaję szczyptę soli, polewam sosem sałatkę.
Na koniec przyprószam całość świeżo mielonym pieprzem, posypuję szczypiorem i podaję.
 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

3 komentarze:

  1. Moje ulubione składniki, pyszna sałatka z nich będzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką sałatkę to ja mogę jeść codziennie. Bo i smacznie i zdrowo i .... kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń