Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami

Wczoraj na blogu zamieszczałam przepis na kapustę z pieczarkami. Dziś zapraszam na paszteciki z ciasta francuskiego do których użyłam jej jako farszu. Szybkie w przygotowaniu, smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno, będą świetnie pasować do Wigilijnego barszczu. Jeżeli macie przygotowaną wcześniej kapustę z pieczarkami lub z grzybami, a nie macie czasu na lepienie pierogów polecam takie rozwiązanie. Jest to także dobry pomysł, aby zagospodarować nadmiar pozostałego farszu.

Składniki:
na 8 dużych pasztecików

ok. 400 g kapusty z pieczarkami PRZEPIS TU
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko 

Nastawiam piekarnik na 200 stopni C. Ciasto francuskie rozkładam i dzielę je na 8 części. 
(Na pół i każdą połowę na 4 części). Na połowie każdego kawałka robię delikatne nacięcia nożem (zdjęcie poniżej). Na nienaciętą część nakładam 2-3 łyżki farszu, paszteciki składam i dociskam brzegi. Ja zrobiłam to widelcem. Tak przygotowane paszteciki układam w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaruję rozkłóconym jajkiem. Piekę na złoty kolor ok. 25 minut. Paszteciki świetnie smakuję do barszczu na ciepło jak i na zimno.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz