Surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki

Na blogu znaleźć można wiele przepisów na surówki i dodatki do dań głównych. Z pełnym przekonaniem mogę stwierdzić, że cieszą się one dużym powodzeniem. Dopiero ostatnio zorientowałam się, że nie zamieszczałam jeszcze przepisu na surówkę z czerwonej kapusty. 
Jest ona nie tylko zdrowa, prosta i szybka w wykonaniu, ale także bardzo smaczna i pasuje do naprawdę wielu potraw. Mam nadzieję, że przygotujecie ją na Święta, będzie świetnie pasować zarówno do wszelkich dań mięsnych jak i rybnych. 

Składniki:

ok. 400 g czerwonej kapusty (1 mała główka)
2 średniej wielkości jabłka
2 średniej wielkości marchewki
1 średnia cebula
2-3 łyżki soku z cytryny
pieprz, sól do smaku
3-4 łyżki oleju/oliwy z oliwek 

Kapustę oczyszczam z zewnętrznych liści i drobno szatkuję.
Umieszczam ją w dużej misce, posypuję szczyptą soli i ugniatam dłonią lub tłuczkiem przez kilka minut, aby zmiękła. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Jabłko wraz z marchewką ścieram na tarce o grubych oczkach. Do kapusty dodaję pozostałe składniki, skrapiam wszystko sokiem z cytryny, oliwą i przyprawiam do smaku. Surówkę dokładnie mieszam i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Serwuję jako dodatek do dań głównych, np. kotletów, kurczaka albo ryby.

Moje uwagi:
Z podanych składników wychodzi solidna porcja surówki.
Jej nadmiar można przechowywać w lodówce do 2 dni lub przygotować odpowiednio mniej proporcjonalnie zmniejszając składniki. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz