Ciasto Rafaello bez pieczenia

Ciasto rafaello bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników kokosu oraz białej czekolady.
Przygotujemy je bardzo szybko z użyciem kilku podstawowych składników. Idealnie sprawdzi się na Świątecznym stole czy też jako deser do popołudniowej kawy. Ciasto według przepisu przygotowałam na krakersach, które bardzo fajnie komponują się z jego słodyczą. Dodatek herbatników sprawiłby, że ciasto będzie zbyt słodkie.
Pomysły na inne ciasta bez pieczenia:

Inspiracja
Składniki:
na formę 25 cm x 28 cm

1 litr śmietany kremówki 30% (najlepiej przygotować 2 razy po 500 ml)
2 białe czekolady (każda po 100 g)
100 g okrągłych biszkoptów
200 g krakersów (ok. 40 sztuk, prostokątne, u mnie z Lajkonika)
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy

Biszkopty ścieram do miski na tarce o grubych oczkach. Do garnka dodaję 500 ml śmietany kremówki oraz połamaną na drobne kawałki czekoladę, całość zagotowuję często mieszając.
 Najlepiej robić to na najmniejszym gazie. (Nie dopuszczam jednak do wrzenia). Kiedy czekolada już się rozpuści wsypuję do garnka 100 g wiórków kokosowych oraz starte biszkopty. Wszystko dokładnie ze sobą łączę, zdejmuję z ognia i zostawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia. Masa powinna być dość gęsta. Formę wykładam papierem do pieczenia i na dnie układam pierwszą warstwę krakersów, tak aby cała przestrzeń była wypełniona, na ciastka przekładam masę biszkoptowo-śmietanową, dokładnie ją rozprowadzam i równam.
Na masę wykładam drugą warstwę krakersów, dociskam i wstawiam ciasto na 30 minut do lodówki. 

Do naczynia wlewam pozostałą śmietanę kremówkę (500 ml) i ubijam ją na sztywno, z cukrem pudrem, pod koniec dodaję śmietan fixy, jeszcze chwilę ubijam.
Ubitą śmietanę rozprowadzam na drugiej warstwie krakersów, a wierzch posypuję obficie pozostałymi wiórkami kokosowymi, które lekko dociskam dłonią do śmietany, aby lepiej się trzymały.

Tak przygotowane ciasto wstawiam ponownie do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Ciasto jest stabilne, bardzo dobrze się kroi.
Może spędzić w lodówce do 2, 3 dni, 



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz