Babka z żurawiną i jabłkiem

Babkę z żurawiną i jabłkiem przygotujecie w kilka minut, jest dość wilgotna, idealna do popołudniowej kawy czy też na Świąteczny stół.
Wszystkie przepisy na Wielkanoc znajdziecie tutaj


Składniki:
na małą keksówkę
12 cm x 20 cm 

3 jaja
230 g mąki pszennej
100 g cukru
100 ml oleju
100 g jogurtu naturalnego
1 średniej wielkości jabłko
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 


Jajka i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.

Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Jaja ubijam wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Wąskim strumieniem wlewam olej, następnie jogurt naturalny cały czas delikatnie mieszając. Kolejno dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sito, miksuję. Na koniec dodaję starte jabłko oraz żurawinę, delikatnie mieszam do połączenia się składników. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam przygotowaną masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekę do suchego patyczka przez ok. 30-40 minut. Babkę po upieczeniu pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem dekoruję cukrem pudrem, lukrem albo ulubioną polewą, Przechowuję pod przykryciem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz