Babka szpinakowa

Od kiedy zrobiłam Leśny Mech uwielbiam ciasta na bazie szpinaku, upieczenie zatem babki szpinakowej było tylko kwestią czasu. Ma piękny, wiosenny kolor i jest bardzo smaczna, a samo jej przygotowanie nie zajmie nam więcej jak kilka chwil. Podane proporcje są na małej wielkości keksówkę, a ciasto finalnie możemy ozdobić lukrem oraz posypką cukrową. W trochę zdrowszej wersji zamiast cukru można dodać ksylitol, osobiście sprawdzone :)

Składniki:
na małą keksówkę 12 cm x 20 cm 

100 g świeżego szpinaku 
170 g mąki tortowej
150 g cukru 
1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 
100 ml oleju rzepakowego
2 jaja
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny

lukier:
1/2 szklanki cukru pudru 
2-3 łyżki soku z cytryny


Szpinak myję, osuszam i wkładam do głębokiego naczynia, dodaję olej oraz sok z połowy cytryny. Całość miksuję blenderem na gładki, jednolity krem. Jaja z cukrami ucieram na jasną, puszystą masę, następnie wąskim strumieniem dolewam krem szpinakowy i dalej miksuję. Dosypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką do połączenia się składników. Małą keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam masę, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Babkę pozostawiam do ostygnięcia, na koniec dekoruję ją przygotowanym lukrem. Przechowuję pod przykryciem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz