Keks wielkanocny

Keks jest bardzo prostym do upieczenia ciastem i nieodłącznie kojarzy mi się ze Świętami. Możemy przygotować go na bazie naszych ulubionych bakalii, w sklepach dostaniemy gotowe mieszanki, ja jednak zazwyczaj dodaję nasze ulubione bakalie takie jak skórka z pomarańczy, żurawina, rodzynki oraz orzechy. Generalnie im więcej kolorów tym nasz keks będzie piękniej prezentował się na stole. Bakalie wcześniej moczymy, aby spęczniały, a po osuszeniu obtaczamy je delikatnie w mące, dzięki temu nie opadną w cieście podczas pieczenia. Na koniec dodam tylko jeszcze, że keks jest ciastem które świetnie się mrozi. Jednak jak większość ciast najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Po inne przepisy i inspiracje na Wielkanoc zapraszam tutaj

Składniki:
na keksówkę 12 cm x 20 cm

5 jajek
150 g miękkiego masła (3/4 kostki)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka mąki do obtoczenia bakalii
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka bakalii (skórka z pomarańczy, rodzynki, żurawina, orzechy itp.)
opcjonalnie 1-2 łyżki rumu lub kilka kropli aromatu rumowego

lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
1-2 łyżki soku z cytryny


Zaczynam od przygotowania bakalii. Orzechy drobno siekam, a rodzynki, żurawinę i skórkę z pomarańczy zalewam na kilku minut wrzątkiem, aby spęczniały, następnie odcedzam je na sicie i osuszam. (W wersji dla dorosłych rodzynki można namoczyć np. w rumie)

Masło i jaja powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski dodaję masło i ucieram je na najwyższych obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Następnie wbijam po jednym jajku i cały czas ucieram, kolejne jajko dodaję dopiero wtedy kiedy poprzednie dobrze połączy się z masłem. Do masy maślano-jajecznej dodaję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, jeszcze chwilę miksuję. Na koniec przesiewam przez sito mąkę i proszek do pieczenia, ucieram na jednolitą masę. Teraz dodaję osuszone bakalie, uprzednio obtoczone delikatnie w mące, dzięki czemu nie opadną na dno. Dodaję także kilka kropli aromatu (rumowego lub śmietankowego). Całość mieszam delikatnie drewnianą łyżką do dokładnego połączenia się składników. Keksówkę smaruję masłem i posypuję mąką lub bułką tartą, ciasto przekładam i dokładnie równam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i w funkcji góra-dół piekę przez ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia ciasto należy doglądać, wierzch powinien się ładnie przyrumienić, a ciasto powinno przejść tzw. test suchego patyczka.
Po upieczeniu keks pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, następnie wyjmuję go z formy i dekoruję przygotowanym lukrem. Przechowuję pod przykryciem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz