Szynka drobiowa z szynkowara #SzynkowarChallenge + konkurs

Szynkowar to bardzo proste w obsłudze urządzenie przeznaczone do wyrobu domowej szynki. Już od jakiegoś czasu interesowałam się nim jednak nigdy nie miałam okazji przetestować. Dlatego kiedy zostałam zaproszona do zabawy #SzynkowarChallenge przez www.sklepogrodniczy.pl od razu podjęłam wyzwanie, które polega na przygotowaniu swojej własnej domowej szynki. Jak się później okazało, zrobienie szynki w swojej kuchni jest banalnie proste, a efekt końcowy zaskakujący. Przede wszystkim świetnie smakuje, a ja wiem co jem i co serwuję swojej rodzinie. Jej przygotowanie można podzielić na kilka etapów, jednak czynności te zajmują niewiele czasu, o czym przekonacie się czytając dalej wpis. Na końcu postu znajduje się również informacja o konkursie w którym wygrać możecie swój własny szynkowar z akcesoriami, zapraszam do zabawy :)


PRZEPIS 
Składniki:
Szynka drobiowa z szynkowara

500 g piersi z indyka
700 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 ząbek czosnku 
1, 5 łyżeczki żelatyny
1/3 szklanki wody 

Połowę mięsa z piersi indyka oraz z piersi kurczaka kroję w drobną kostkę, a drugą połowę każdego rodzaju mięsa mielę w maszynce o małych oczkach lub rozdrabniam w blenderze. Mięso przekładam do miski, dodaję wodę, sól, pieprz, przyprawę kebab-gyros, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz żelatynę w proszku. Następnie czystą dłonią ugniatam zawartość miski, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a mięso będzie kleić się do rąk tworząc jedną całość. Na tę czynność warto poświęcić dobrych kilka minut. Do szynkowara wkładamy woreczek i przekładamy do niego mięso, na początku łyżką, później dłonią. Należy je bardzo dobrze docisnąć, aby pozbyć się powietrza i ewentualnych szczelin. Zakręcam woreczek i zamykam szynkowar dociskając sprężyną górną klapę, odkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso będzie stało w chłodnym miejscu tym lepiej przegryzie się z przyprawami i będzie smaczniejsze. 

Na drugi dzień zabieram się za "parzenie" wędliny. Dno dużego garnka wykładam szmatką, wstawiam szynkowar, zalewam zimną wodą tak, aby sięgała powyżej 2 cm niżej niż pokrywa. W tym momencie przyda się termometr do mięs. Szynkę gotujemy-parzymy w temperaturze 80 stopni C przez ok. 2 godziny. Robimy to na najmniejszym gazie. Po tym czasie szynkowar wstawiam do garnka z zimną wodą w celu szybszego schłodzenia. Po upływie ok. 2 godzin wstawiam całość ponownie na kilka godzin do lodówki, następnie wyjmuję wędlinę i już cieszę się smakiem domowej szynki. 

To tylko jeden z wielu przykładów na wykonanie domowej szynki. Możemy użyć wielu rodzajów mięsa (karkówka, łopatka wieprzowa itp.) oraz dodać swoje ulubione przyprawy otrzymując tym samym za każdym razem inny wyrób. Dodatek żelatyny sprawi, że uzyskamy smaczną galaretkę, która będzie otaczać wędlinę.  

KONKURS:
Do wygrania jest jeden zestaw dzięki któremu będziecie mogli przygotować domową szynkę.
W jego skład wchodzi Szynkowar 1, 5 kg+termometr do mięs i worki 20 sztuk Biowin, nóż do szynki i łososia Fiskars oraz dwie mieszanki przypraw do peklowania mięs. 

i zapoznać się z zamieszczonymi tam trzema przepisami. W komentarzu pod tym postem konkursowym napisz który przepis podoba Ci się najbardziej i dlaczego szynkowar powinien trafić akurat do Ciebie. 
- Konkurs trwa od 21 marca do 27 marca.
- Jedna osoba wygrywa jeden zestaw widoczny na zdjęciu, wyniki zostaną ogłoszone po ukończonym konkursie w osobnym wpisie na blogu w przeciągu 3 dni. 
-Jeżeli masz ochotę możesz polubić profil Sponsora nagrody na FB
-Zostaw proszę swój adres e-mail.






Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz