Placuszki Walentynkowe

Pyszne, delikatne placuszki, które można przygotować w Walentynki na śniadanie Ukochanej Osobie. Podane z owocami i syropem klonowym prezentują się efektownie, a przy tym są bardzo smaczne :)

 Składniki:
na ok. 20 małych placuszków

225 twarogu półtłustego (lub serka twarogowego)
3 średniej wielkości jajka (osobno białka i żółtka)
3 łyżki mąki pszennej 
2 łyżki cukru/syropu klonowego lub innej substancji słodzącej

do podania:
świeże owoce, cukier puder, syrop klonowy 

Białka dokładnie oddzielam od żółtek. W misce widelcem rozgniatam twaróg, dodaję do niego żółtka, syrop klonowy oraz mąkę, mieszam. Na koniec ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie łączę z pozostałymi składnikami łyżką. Smażę na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni bez tłuszczu. Łyżką nakładam małe porcje ciasta, kiedy pojawią się charakterystyczne pęcherzyki przekładam placuszki na drugą stronę i ponownie chwilę smażę. Podaję z ulubionymi dodatkami, nasze najlepsze to cukier puder, świeże owoce i syrop klonowy, smacznego :)

Na podstawie tego przepisu. 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz