Chleb czystoziarnisty - bez jajek, mąki i drożdży

To zdecydowanie jeden z najprostszych przepisów na chleb czystoziarnisty z jakim się spotkałam. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil, nie licząc czasu pieczenia, a efekt jest zachwycający jeżeli chodzi o smak :) Jestem wielką miłośniczką wszelkich ziaren, płatków i pestek, może dlatego tak zakochałam się w tym wypieku. Świetnie smakuje z domowymi pastami, jako dodatek do sałatek oraz zup. Trzeba tylko po upieczeniu uzbroić się w cierpliwość ponieważ chlebek musi zupełnie ostygnąć, aby dobrze się kroił. Polecam wszystkim wielbicielom zdrowego odżywiania oraz tym którzy świadomie komponują swoją dietę.


Składniki:
na formę 12 cm x 25 cm
składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml

1 szklanka ziaren słonecznika
3/4 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
10 czubatych łyżek zmielonego siemienia lnianego
1 łyżka syropu klonowego/miodu
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 i 1/2 szklanki letniej wody 

Do dużej miski przekładam suche składniki i dokładnie ze sobą mieszam. W osobnej miseczce łączę płynny olej kokosowy z syropem klonowym i letnią wodą. Płynne składniki wlewam do suchych i dokładnie mieszam, aby masa była spójna. Całość odstawiam na 1-2 godziny do wchłonięcia płynów.
Po upływie wskazanego czasu rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C, funkcja góra-dół. Masę przelewam do formy (12cm x 25cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bardzo dokładnie dociskam całość i równam wierzch. Można to zrobić łyżką, ja pomogłam sobie na koniec szklanką. Chodzi oto, aby nie było żadnych szczelin, Chlebek piekę ok 50-60 minut.
Po tym czasie chleb wyciągam z piekarnika i pozostawiam w formie do całkowitego ostygnięcia, najlepiej pozostawić go pod przykryciem na całą noc. Wcześniej wyjęty będzie się kruszył i rozpadał.
Kroję ostrym nożem, podaję z ulubionymi dodatkami, przechowuję pod przykryciem do 2-3 dni. Mój chlebek na następny dzień był zdecydowanie bardziej wilgotny niż dnia poprzedniego :) Smacznego!

Moja rada: Gdyby z jakiegoś powodu chlebek mocno Wam się kruszył, wykorzystajcie go jako dodatek do sałatek, zup w postaci kremu itp. 


Na podstawie tego przepisu
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz