niedziela, 9 grudnia 2012

Sałatka Z Kabanosem I Czerwoną Fasolą.

Przepis pochodzi z mojego menu imieninowego.
Od zawsze na każdej imprezie domowej mamy kabanosy, czy to pokrojone jako zakąska, czy to w postaci kolorowych koreczków...
I zawsze bardzo szybko znikają ze stołu ;)

Podczas ostatniego spotkania zaproponowałam gościom sałatkę z kabanosem.
Znikła ze stołu jako pierwsza z trzech sałatek więc chyba coś w sobie ma ;)

Przepis zmodyfikowany według moich upodobań.

Sałatka prosta i szybka - czyli możemy ją śmiało przygotować wtedy kiedy zostało Nam mało czasu do przybycia gości.


Składniki:
- 6 długich kabanosów,
- 1 czerwona papryka,
- 5 średniej wielkości ogórków konserwowych,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
- pieprz, sól - do smaku,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,



1) Kukurydzę i czerwoną fasolę przepłukujemy zimną wodą na durszlaku i zostawiamy do odsączenia.
2) Kabanosy kroimy w talarki.
3) Paprykę i ogórki kroimy w kosteczkę.
4) Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5) Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku.
Dodajemy majonez, jogurt naturalny, słodką czerwoną papryką, doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
(Z solą ostrożnie - można ją także całkiem pominąć, gdyż kabanosy są dość słone same w sobie).
Całość dokładnie mieszamy i gotowe!

Polecam schłodzić sałatkę, gdy składniki się przegryzą jest najlepsza.



16 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Z resztą jak każdy Twój przepis. ;)

    Zapraszam na : hi-motivate-me.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, na pewno jest smaczna :) Kabanos musiałabym sobie czymś zastąpić, ale reszta składników bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zrobiłam tę sałatkę!!!
    Super, extra, bajka czad! Przepyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. lepsza ta sałatka jest jak kabanosy sie przesmaża i doprawia sie vegetą i pieprzem polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam tą sałatkę jest naprawdę pyszna, szukałam inspiracji na nowe smaki mi się udało :D dziękuję za przepis i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czyli moje ulubione kabanoski od Kani da się tak świetnie połączyć z czerwoną fasolą :D genialny przepis! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm... Wygląda apetycznie. Pyszne kabanosy Kani, czerwona fasolka i papryczka. Rodzinka zaraz się rzuci!

    OdpowiedzUsuń
  8. a ktore kabanosy? maestro czy polskie snaki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na rynku Polskim dostępne są różne kabanosy, różnych firm.
      Jakich użyjemy to już tylko nasz wybór.

      Usuń
    2. Ja robiłam z maestro na przykład i polecam bo bez konserwantów :)

      Usuń
  9. oo, to sa kabanosy bez konserwantow? nie wiedzialam fajnie:) a przepis super, smaczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja dodalam kabanaoskow maestro bekonowych, super pasowalo:)

    OdpowiedzUsuń

Opowiedz Mi proszę co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...