Jak chyba większość osób nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez piernika i sernika.
Mój Świąteczny piernik pokazywałam Wam już we wcześniejszym poście. TU.
Wyszedł mi genialnie za pierwszym razem więc dziś wieczorem piekę go także na Święta.
Do tego w planach jest jeszcze makowiec, nie mogłam także zapomnieć o serniku, który już w połowie zniknął.
Z racji tego, że wyjechaliśmy już na okres świąteczny do Rodziny, nie wzięłam ze sobą przepisu na moje serniki, a do tej pory nie wstawiałam ich jeszcze tutaj :)
(W tym momencie okazuje się jak przydatny jest blog - również dla mnie
samej, wirtualna książka kucharska z której mogę korzystać wszędzie tam
gdzie jest połączenie z internetem ;) a w dzisiejszych czasach już
prawie wszędzie).
Skorzystałam więc awaryjnie z tego przepisu, bardzo szybki i prosty.
Jeśli ktoś z Was ma zamiar upiec sernik a jeszcze się za to nie wziął, może śmiało z niego skorzystać.
Ja i moi najbliżsi jesteśmy bardzo zadowoleni :)
Składniki:
u mnie na blaszkę 20 cm x 25 cm
CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 całe jaja,
- 220 g masła,
MASA SEROWA:
- 1 kg sera,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka mąki,
Przygotowanie:
1) Szykujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewam przez sito, mieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, dodaję masło i siekam.
Kiedy masło jest w małych kawałkach i oblepi się ładnie z mąką i pozostałymi składnikami dodaję jaja.
2) Teraz zagniatam dłońmi, do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielę je na dwie części i wkładam do lodówki na jakieś 45 minut. ( Ja miałam w zamrażalniku, wtedy szybciej się chłodzi ). Ciasto musi odpowiednio stwardnieć bo będziemy je ścierać na tarce o grubych oczkach.
3) Przygotowanie masy serowej: całe jaja wrzucam do miski i razem z cukrami miksuję na puszystą masę. Dalej dodaję ser, mąkę i mieszam.
4) Blaszkę o wymiarach 20 cm x 25 cm wykładam papierem do pieczenia, jedną część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach jako spód, równomiernie rozprowadzam.
Na to wylewam masę serową i na nią ścieram drugą część kruchego ciasta również na tarce o grubych oczkach tak, aby wszędzie była kruszonka.
5) Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na godzinę czasu.
Po godzinie stan ciasta sprawdzam patyczkiem.
Jeśli nie jest jeszcze odpowiednio wypieczone można przedłużyć czas oczekiwania, ale najlepiej przykryć blaszkę folią aluminiową, aby się nie przypiekło.
Do masy serowej można dodać rodzynki bądź ulubione bakalie, ja wybrałam wersję najprostszą.
wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńach, rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki!
pozdrawiam świątecznie!
Mam pytanie:
OdpowiedzUsuńjak do kruszonki nie dodam jajek, bo zapomniałam.., to coś się stanie.?
Nigdy mi się to jeszcze nie zdarzyło więc z własnego doświadczenia nie odpowiem ;)
UsuńJaja na pewno pomogą w tym aby ciasto na kruszonkę ładnie się połączyło, natomiast podejrzewam, że przy ich pominięciu może to zastąpić masło.
Proszę dać znać jak wyszło ostatecznie - sama jestem ciekawa!
Ogólnie to ja robiłam "swój sernik" i szukałam przepisu na taką kruszonkę..
UsuńWygląda "pysznie", a co do smaku..
W połączeniu z sernikiem jest nawet przyjemne uczucie.. - taki słodki, maślany.. :)
Mam nadzieję, że nic mi nie będzie ;)
Raczej nie powinno :)
UsuńZatem życzę smacznego i pozdrawiam:)
Justyna.
czy masa serowa powinna być rzadka?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie polecam aby była gęsta, u mnie taka wyszła :)
Usuńale to zależy też od sera jaki dodajemy.
Masę w razie potrzeby możemy zagęścić mąką.
o jaki ser chodzi ? Jak się dokładniej nazywa, gdzie go mogę kupic ? :/
OdpowiedzUsuń