Kurczak W Pomidorowym Sosie Curry.

Delikatne kawałki kurczaka, skąpane w pomidorowo - jogurtowym sosie z wyczuwalną nutą przyprawy curry.


Nadzwyczaj pyszny i szybki pomysł na obiad.
Przyjemnie mięciutkie kawałki kurczaka będą doskonale komponowały się z ryżem, ulubioną sałatką bądź innymi dodatkami.

Ja poszłam na skróty.
Po prostu...odpaliłam patelnie grillową i przypiekłam na niej pieczywko.
Kawałki grzanek maczałam w sosie i tak mi smakowało najbardziej!
Duet idealny :)

Składniki:
na 2 porcje
-  400 g fileta z kurczaka,
-  1 ząbek czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego, 
- oliwa do smażenia, 
- koncentrat pomidorowy bądź gęsty przecier pomidorowy - u mnie koncentrat około 3 łyżeczek, ale tak naprawdę dodajemy według upodobania jak bardzo intensywny ma być sos,
- 200 ml przegotowanej wody,

przyprawy:
- sól, 
- świeżo mielony pieprz,
- 1/2 łyżeczki curry,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 



1) Umyte i osuszone mięso kroję w dowolnej wielkości mniejsze kawałki i przyprawiam solą i pieprzem.
2) Rozgrzewam patelnię i na oliwie (bądź metodą beztłuszczową) smażę mięsko do momentu aż się zetnie, po chwili dodaje cebulkę pokrojoną w piórka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
3) Całość doprawiam curry, słodką mieloną papryką i zalewam przegotowaną wodą.
Duszę chwilę pod przykryciem, aż do wymieszania się składników i powstania sosu własnego.
4) Dodaję koncentrat pomidorowy bądź gęsty przecier pomidorowy.
U mnie wyszło ok 3 łyżeczek. 
Mieszam jeszcze raz dokładnie. 
I duszę ok. 15 - 20 minut.
Na bieżąco można podlewać odrobiną wody.
Jeśli komuś sos wyszedł zbyt rzadki należy dłużej przetrzymać na ogniu do odparowania nadmiaru wody bądź zagęścić delikatnie np. mąką z wodą.
(Jednak jak dla mnie psuje to naturalny smak).

5) Na koniec szykuję jogurt naturalny.
Do miski dodaję dwie łyżki jogurtu naturalnego, wyłączam grzanie i do jogurtu dolewam trochę ciepłego sosu, szybko mieszając, aby się nie zważył. Dodaję to na patelnię - zabielam tym sos i gotowe.

 Podaję na gorąco, prosto z patelni.
Świetnie smakuje z ryżem, ale też z kaszą kuskus, pieczywem czy po prostu z ulubioną sałatką.


 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

4 komentarze:

  1. Kolejny pyszny przepis <3
    Tak smaczny że nawet moje dzieci o dokładkę prosiły :)
    ( zrobiłam wersję z ryżem)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu z ryżem na pewno też jest super :)
      Ciesze się, że dzieciaczkom smakowało, pozdrawiam!!!

      Usuń
  2. ...zrobiłam z ryżem....pychotka:)

    OdpowiedzUsuń