Chlebek otrębowy

Dziś przedstawiam chlebek otrębowy, który w smaku przypomina graham.
Najbardziej smakuje mi posmarowany samym masłem, ale oczywiście świetnie nada się na śniadanie lub kolację z plastrem szynki lub sera żółtego, doskonale smakuje jako dodatek do zupy. 

Z podanych składników wychodzi mały i zgrabny bochenek,
a pieczywo samo w sobie jest bardzo sycące.

Składniki:
keksówka 20 cm x 10 cm

300 g mąki pszennej
60 g otrębów żytnich 
15 g świeżych drożdży
200 ml wody w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oleju roślinnego


Do kubeczka wlewam kilka łyżek ciepłej wody, dodaję cukier, rozkruszam drożdże i dokładnie mieszam.
Odstawiam płyn na kilka minut w ciepłe miejsce.

Do miski przesiewam przez sito mąkę, dodaję otręby, sól, olej roślinny i zaczyn drożdżowy.
Mieszam łyżką do połączenia się składników, następnie przekładam ciasto na blat lub stolnicę i energicznie wyrabiam dłońmi.
Jeżeli ciasto się klei można je podsypać delikatnie mąką albo natłuścić sobie dłonie olejem podczas wyrabiania.
W konsekwencji powinniśmy otrzymać gładkie, niezbyt twarde ciasto z którego formujemy kulę i odstawiamy w misce przykrytej czystą ściereczką na 60 minut do wyrośnięcia. 

Piekarnik nagrzewam do 210 stopni C.
Wyrośnięte ciasto przekładam do małej keksówki uprzednio wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką albo bułką tartą.
Równomiernie rozprowadzam ciasto w keksówce tworząc zgrabny bochenek. 

Do nagrzanego piekarnika wstawiam keksówkę oraz małe naczynie żaroodporne z zimną wodą, która sprawi, że nasza skórka będzie miękka i chrupiąca.

Chlebek piekę przez ok. 35 - 40 minut.
Następnie przekładam go na metalową kratkę - ruszt aby ładnie odparował od spodu.

Przestygnięty chlebek kroimy ostrym nożem i podajemy. 



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

12 comments:

  1. Taki zdrowy jest, tak ślicznie wygląda, że istnieje niebezpieczeństwo zjedzenia większej ilości kanapek za jednym zamachem :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie! tak puszyście!

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo! otrębowy-musi być genialny! i do tego zdrowszy niż pszenny i domowy <3 na świeżo, aahhh ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam domowe pieczywo! Jest o niebo lepsze od kupnego i przede wszystkim o wiele zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis i bardzo dorodny wypiek,pyszne,zdrowe i kuszące.Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś dla mnie bo na drożdżach. Zakwasy mnie nie lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po zjedzeniu takiego chleba faktycznie czuję się najedzona, w przeciwieństwie do tych sklepowych wynalazków :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo smakowicie. Do tego jest zdrowy będzie trzeba wypróbować przepis w weekend.

    OdpowiedzUsuń
  9. wow z otrębów? :D niesamowity

    OdpowiedzUsuń
  10. Thiis іss my first time visit at here and i aam trulу pleassant to read everthing at alone place.


    Look at myy web site; travеl (qlweb.wpadnij.info)

    OdpowiedzUsuń