Buraczki tarte do obiadu

Prosta surówka z buraczków oraz cebuli pasuje praktycznie do każdego dania obiadowego, 
dobrze smakuje zarówno z drobiem jak i wieprzowiną lub wołowiną.
Nie znam żadnych sklepowych buraczków, które choć w połowie są zbliżone smakiem do tych przygotowanych w domu. 
Kiedy nie chce mi się gotować buraków sięgam po ugotowane i pakowane hermetycznie buraczki, które można znaleźć w sklepach sieci Lidl.
Zawsze kiedy robię tam zakupy biorę zapas, który później wykorzystuję do surówek i sałatek.
Składniki:

 3-4 buraki średniej wielkości
1 duża cebula
1 łyżeczka octu 
2-3 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz


Buraki myję, wkładam do garnka z zimną wodą i na wolnym ogniu bez pokrywki gotuję do miękkości.
W trakcie gotowania się buraków dodaję do nich 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru.
 Ugotowane i lekko przestudzone buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
(Czasami ścieram też na drobniejszych oczkach tarki)
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do buraków.
Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję także olej.
Całość dokładnie mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na 30 minut.
Buraczki przygotowane w ten sposób mogą być przechowywane w lodówce do 2-3 dni w szczelnym pojemniku hermetycznym.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

2 komentarze:

  1. Robię bardzo podobnie. Ale tylko wtedy kiedy skończą się moje zapasy ze słoiczka z buraczkami i papryką...

    OdpowiedzUsuń
  2. Buraczki goszczą u mnie na stole dość często :-) są pyszne i zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń