Ciasteczka bananowe (dwuskładnikowe)

Dwuskładnikowe ciasteczka bananowo-owsiane miałam już w planach od dawna. Przepis na nie znalazłam dawno temu w sieci i przez dłuższy czas nie mogłam się zabrać, aby je upiec.
Jak to bywa w przypadku ciasteczek owsianych to tylko chwila moment, a później cieszymy się  ciekawym smakiem i możemy je podjadać bez większych wyrzutów sumienia ;)

Jeżeli chcemy możemy tutaj dodać posiekane orzechy, dosłodzić całość miodem lub stewią.

Składniki:
na ok. 12-15 ciasteczek

2 duże dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych

opcjonalne dodatki:
posiekane orzechy
miód, stewia itp.


Banany rozdrabniam blenderem lub rozgniatam dokładnie widelcem na "papkę", następnie mieszam je z płatkami owsianymi.
Jeżeli jest potrzeba dodaję trochę więcej płatków owsianych, aby konsystencja ciasta była dość zwarta. (Masę w tym momencie lubię pozostawić na 10 minut, aby płatki trochę napęczniały.)

Blachę wykładam matą silikonową lub papierem do pieczenia, formuję kule wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczam i układam w odstępach.

Ciasteczka piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut.

Po upieczeniu delikatnie zsuwam je na metalową kratkę-ruszt pozostawiam do ostygnięcia, przechowuję do 2-3 dni w szczelnym pojemniku hermetycznym.

Moim zdaniem najlepiej smakują na drugi dzień ;)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Takie proste są najlepsze, bardzo lubię takie ciasteczka zabierać na spacery do lasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kopiuję przepis!!! Super pomysłi taki prosty! :D Dzięki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. oj, oj! Baaardzo ja takie ciacha lubię, omnomn :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja do swoich dodaję jeszcze żurawinkę i wiórki kokosowe. Przepyszne, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń