Babka na oleju

Najprostsza i najszybsza babka na oleju do przygotowania w każdej chwili z produktów, które zazwyczaj każdy z Nas znajdzie w domu.
Składniki odmierzamy jedną i tą samą szklanką, wszystko miksujemy, przekładamy do formy i ciasto już prawie gotowe :)
Babka ładnie wyrasta, jest mięciutka i puszysta.
Jak zawsze polecam nie tylko do popołudniowej kawki, ale także na zbliżającą się coraz większymi krokami Wielkanoc :)

Składniki:
tradycyjna forma do baby
o średnicy ok. 25 cm
lub keksówka 25 cm x 10 cm

4 jaja
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżeczki wody

dodatkowo:
masło i mąka do posypania formy


Do miski wbijam jaja i wraz z cukrem oraz cukrem waniliowym ubijam na puch.
Następnie delikatnym strumieniem wlewam olej, wciąż miksuję, na koniec dodaję przesiane przez sito obie mąki oraz proszek do pieczenia.
Całość miksuję na najmniejszych obrotach, aż składniki dokładnie połączą się.

Formę smaruję masłem i posypuję mąką, przekładam masę, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ciasto piekę przez ok. 45-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Czas pieczenia będzie się znacznie różnił w zależności od wielkości lub wysokości formy.

Ciasto pozostawiam do ostygnięcia w formie.

Cukier puder ucieram z wodą i sokiem z cytryny
 (gdyby lukier był zbyt gęsty należy dodać jeszcze łyżkę wody).
Babkę wyjmuję z formy, polewam gotowym lukrem i odstawiam do zastygnięcia.

Przechowuję w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 3-4 dni.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

13 komentarze:

  1. Bardzo fajna baba :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie babki. Twoja wygląda naprawde smakowicie :)
    Pozdrawiam!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda z tym lukrem, tak... wielkanocnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tysiu, Tysiu! Ja tu na diecie, a Ty mi takie wspaniałości? Wiesz Ty co... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. I takie lubię! Proste, szybkie , tanie ale najsmaczniejsze!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna i pysznie wygląda. A ten lukier.... wspaniały. Aż chciałoby się zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach jaka wspaniała! Idealna! Nic tylko pogratulować tego dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja właśnie się piecze

    OdpowiedzUsuń
  10. babka bardzo pyszna tylko niewiem czemu jest bardzo zbita i sucha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbita:)? nie wiem co mogło być przyczyną, dla mnie to jedna z najbardziej puszystych bab jakie robię :)

      Usuń