Surówka z pora, jabłka i marchwii

Por to zdecydowanie niedocenione warzywo w polskiej kuchni, mam wrażenie, że zbyt rzadko pojawia się na naszych stołach.
Ma wiele właściwości, m.in. jest lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy.
Oprócz tego, ze dodaję go do zupy, przygotowuję też z niego gęsty krem z grzankami i coraz częściej jest składnikiem wielu sałatek i surówek w naszej kuchni.

Dzisiejszą surówkę możecie przygotować w każdej chwili, zakładam, że większość z nas ma w domu zazwyczaj marchew i jabłko, no to potrzebny będzie jeszcze por :)

Oprócz przypraw dodaję tutaj oliwę z oliwek lub olej roślinny, a Wy według uznania możecie podmienić to na jogurt naturalny lub majonez.

Surówka jest świetnym dodatkiem do obiadu, pasuje do większości mięs i dań rybnych, można ją także przygotować jako samodzielną przekąskę i podjadać w ciągu dnia.
Składniki:

1 duży por (biała część)
 2-3 średnie marchewki (ok. 200g)
2 średnie jabłka (ok. 200g)
sól
pieprz
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru
kilka łyżek oleju roślinnego/oliwy z oliwek
(można podmienić na śmietanę, jogurt naturalny,
majonez jeżeli lubimy "gęste" surówki)


Warzywa i jabłka dokładnie myję i osuszam.

Białą część pora kroję wzdłuż, a następnie siekam w półplasterki o grubości 2-3 mm.
Pora przekładam do miski, delikatnie solę, aby trochę zmiękł i odstawiam na bok.
W tym czasie marchew i jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.

Pozostałe składniki dodaję do pora, przyprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i według uznania dodaję kilka łyżek oleju roślinnego lub np. po łyżce majonezu i jogurtu naturalnego.

Osobiście wolę tego typu surówki z olejem roślinnym ponieważ w takiej wersji wydają mi się lżejsze.

Całość dokładnie mieszam, na koniec opcjonalnie doprawiam niewielką ilością cukru.
(ja jednak pomijam ten krok).

Surówkę przekładam do salaterki i podaję od razu lub wstawiam do lodówki gdzie czeka na swoją kolej.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

6 comments:

  1. Mniam pyszna i kolorowa suróweczka, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo, bardzo często goszczę u siebie pora w kuchni, ale w tym połączeniu jeszcze chyba nigdy! wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie właśnie taka surówka była dziś do obiadu :) pycha

    OdpowiedzUsuń