Deser na Walentynki

Przepyszny deser, niezbyt słodki, udekorowany według naszych preferencji, który możemy przygotować dla bliskiej osoby albo na jakąś uroczystość. Różowa pianka stworzona z galaretki i kremówki, kleksy bitej śmietany oraz truskawki, brzmi apetycznie prawda :)?
W tym roku przygotowałam taki deser dla bliskich na Walentynki, jest bardzo szybki, a zarazem efektowny :) 

Składniki:
na 4 małe desery lub 2 duże

1 galaretka truskawkowa
400 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
150 ml wrzątku
1 łyżka cukru pudru
czerwony barwnik (odrobina, można pominąć)
do dekoracji:
truskawki, cukrowa posypka, świeża mięta itp.

Galaretkę rozpuszczam we wrzątku (150 ml), pozostawiam do ostygnięcia.
Połowę śmietany kremówki (200 g) ubijam na sztywno, cały czas miksując dodaję do niej wąskim strumieniem przestygniętą, ale nie tężejącą galaretkę, ubijam na najniższych obrotach, aż masa będzie jednolita. Opcjonalnie na koniec dodaję trochę czerwonego barwnika, ponownie mieszam i przekładam masę do pucharków, równam i wstawiam do lodówki na przynajmniej 30 minut, aż masa stężeje. 
Po tym czasie ubijam pozostałą kremówkę na sztywno wraz z cukrem pudrem, przekładam na truskawkową piankę, dekoruję według uznania truskawkami, cukrową posypką i świeżą miętą.
Deser jest od razu gotowy do podania, można go też wstawić najlepiej pod przykryciem do lodówki i serwować po upływie kilku godzin.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz