Dodaj życiu smaku - wielki konkurs z Kikkoman



Drodzy Czytelnicy, mam dla Was newsa! Choć być może część z Was już o nim słyszała.
Marka Kikkoman - znany nam producent sosów sojowych, zorganizowała duży internetowy konkurs. Zasady są proste, dlatego gorąco zachęcam wszystkich do udziału w zabawie. 
Tym bardziej, że do wygrania są wspaniałe nagrody. 
Jak to działa? Wystarczy wejść na www.kikkoman.pl, kliknąć w zakładkę poświęconą konkursowi, odpowiedzieć na 3 pytania, a następnie wypełnić formularz zgłoszeniowy. Spośród przesłanych odpowiedzi, jury konkursu wybierze te najciekawsze i nagrodzi je jedną z trzech nagród głównych, którymi są:

- Thermomix, 
- wielofunkcyjny robot kuchenny Kenwood,
- blender kielichowy Philips 
oraz 1 ze 100 zestawów sosów sojowych Kikkoman, w skład których wchodzą sos sojowy Kikkoman, marynata Teriyaki i bezglutenowy sos sojowy TAMARI. 

Szczegółowe informacje i regulamin konkursu znajdują się na stronie www.kikkoman.pl

Życzę Wam powodzenia i trzymam kciuki :)

A skoro jesteśmy przy temacie sosów sojowych przygotowałam przepis na filet z kurczaka z warzywami w sosie sojowym z woka, który może być dla Was wstępem i inspiracją do przygody w konkursie z marką Kikkoman. Jest to błyskawiczne w przygotowaniu danie, bardzo smaczne i aromatyczne.

Składniki:
na 2 porcje

2 pojedyncze piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 średniej wielkości czerwona papryka
1 cebula
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki sosu sojowego KIKKOMAN
szczypta soli
czarny pieprz świeżo mielony
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki czerwonej ostrej papryki
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

dodatkowo:
ryż jaśminowy do podania
wok


Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w większą kostkę. Doprawiam świeżo mielonym czarnym pieprzem i szczyptą soli. Wok mocno rozgrzewam, dodaję odrobinę oliwy z oliwek i smażę na niej przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaję kurczaka, smażę, aż mięso straci swoją surowość. Mięso po usmażeniu przekładam na talerz. Na rozgrzany wok ponownie wlewam niewielką ilość oliwy z oliwek i dodaję pokrojonego w kostkę bakłażana, cukinię, paprykę oraz posiekaną w piórka cebulę. Warzywa duszę kilka minut do miękkości, po czym dokładam mięso, posiekaną drobno kolendrę i szczypiorek. Dodaję jeszcze 1-2 łyżki oliwy z oliwek, sos sojowy Kikkoman oraz słodką czerwoną paprykę i ostrą czerwoną paprykę. Całość mieszam, smażę jeszcze kilka minut, doprawiam finalnie do smaku w razie potrzeby.
Danie serwuję w głębokich miseczkach w towarzystwie ryżu jaśminowego.




Wpis powstał przy współpracy z marką Kikkoman.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz