Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i toskańskim sosem pomidorowym

Kuchnia śródziemnomorska to najwyższej jakości składniki, aromatyczne potrawy oraz niezwykłe doznania smakowe, a klimat śródziemnomorski kojarzy się ze słoneczną pogodą, pięknymi krajobrazami oraz serdecznymi ludźmi. Dlatego też w te ostatnio pochmurne dni postanowiłam przygotować danie bazujące na składnikach rodem z Południowej Europy. Dodatkową przyczyną była marka Podravka, od której otrzymałam paczkę z produktami, które idealnie nadają się do przygotowania potraw charakterystycznych dla kuchni śródziemnomorskiej. Oferowane produkty są wyjątkowo aromatyczne i pełne smaku, powstają na bazie warzyw dojrzewających w słońcu południowej Europy, bez konserwantów. Dzięki połączeniu makaronu penne, mięsa mielonego i toskańskiego sosu pomidorowego Podravka powstała poniższa zapiekanka makaronowa.

Podravka to chorwacka firma, która od lat działa na polskim rynku. Zainteresowanych odsyłam do strony z ich śródziemnomorskimi propozycjami.

Składniki:
na średniej wielkości naczynie żaroodporne 

400 g makaronu penne Podravka
500 g toskańskiego sosu pomidorowego Podravka
500 g mięsa mielonego 
100 g sera żółtego
1 biała część pora
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
pieprz, sól do smaku 
1 łyżka oleju
1 łyżka masła 
opcjonalnie świeża bazylia do podania

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu, odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Pora siekam w talarki, na patelni rozgrzewam masło i podsmażam go przez kilka minut, aż zmięknie, następnie przekładam na talerz. Na tej samej patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę mięso ok 8-10 minut. Do usmażonego mięsa dodaję pora, toskański sos pomidorowy oraz przyprawy do smaku: sól, pieprz, czosnek granulowany i oregano. 
Całość doprowadzam do zagotowania na najmniejszym ogniu, a w tym czasie ścieram ser żółty na tarce o grubych oczkach. Naczynie żaroodporne średniej wielkości smaruję delikatnie masłem, na dno układam połowę makaronu, na makaron wykładam połowę przygotowanego sosu, który posypuję serem żółtym. Następnie układam drugą taką samą warstwę: makaron, sos i wierzch zapiekanki posypuję pozostałym serem żółtym, który przyprószam suszonym oregano.
Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i bez przykrycia zapiekam ok. 20-25 minut. Zapiekankę po wyjęciu z piekarnika pozostawiam na kilka minut do lekkiego przestygnięcia, dekoruję listkami świeżej bazylii i podaję.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz