Pudding chia z bananem

Pudding chia to w ostatnim czasie jeden z moich ulubionych deserów, zresztą jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie lub Facebooku na pewno o tym już wiecie :)
 Jest nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu, ale także bardzo zdrowy. Dziś jedna z wielu propozycji z jakimi dodatkami można serwować pudding chia, a w najbliższym czasie spodziewajcie się wielu innych inspiracji. 

Składniki:
na 1 porcję

250 ml mleka kokosowego
3 płaskie łyżki nasionek chia
1 łyżeczka ksylitolu, miodu lub syropu z agawy
1 dojrzały banan
dodatkowo:
jagody goji
pszenica ekspandowana 

W dużym kubku lub słoiku umieszczam nasionka chia, mleko kokosowe oraz ksylitol, wszystko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to trzepaczką lub rózgą. Całość odstawiam do lodówki na 10 minut, następnie wyciągam i ponownie mieszam, po czym wstawiam ponownie do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem puddingu miksuję banana, aż będzie miał konsystencję musu. 
Pudding przekładam do wysokiego naczynia, na to przekładam zmiksowanego banana, całość dekoruję np. jagodami goji i pszenicą ekspandowaną. 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz