Sałatka ze szpinakiem, awokado i gruszką

Zestawienie szpinaku z dojrzałą, słodką gruszką oraz dojrzałym, miękkim awokado bardzo mi posmakowało. Sałatka świetnie smakuje i bardzo szybko znika z talerza ;) Możecie ją przygotować w ramach lekkiego śniadania albo wziąć ze sobą do pracy zamiast kanapki. Całość dodatkowo posypałam nasionkami chia i skropiłam sosem balsamicznym, jeżeli chcecie możecie go zastąpić np. oliwą z oliwek albo innym ulubionym sosem sałatkowym.

Składniki:
na 2 porcje

200 g szpinaku
2 dojrzałe gruszki
1 duże dojrzałe awokado
nasionka chia 
balsamico
 (można podmienić na ulubiony sos vinegrete lub oliwę z oliwek)

Liście szpinaku myję i osuszam, gruszkę obieram i kroję w paseczki.
Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki i kroję na plasterki.
Na talerzu układam szpinak, następnie gruszkę oraz awokado, całość skrapiam sosem balsamicznym i posypuję nasionkami chia, od razu podaję.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz