Pasta jajeczna z awokado

Bardzo lubię awokado, takie miękkie i dojrzałe idealnie nadaje się do sałatek czy różnych past kanapkowych. Dzisiejsza propozycja to jedno z moich ulubionych smarowideł, jeżeli nie wykorzystam całości na kanapki to zazwyczaj wyjadam do końca łyżeczką ;) Pamiętajcie, że dojrzałe awokado ma wyczuwalny pod skórką miękki miąższ, a po rozkrojeniu konsystencję masła w temperaturze pokojowej. Po inne przepisy na domowe pasty i smarowidła zapraszam tutaj.

Składniki:

3 jajka
1 duże dojrzałe awokado
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku (lub 1/2 łyżeczki suszonego czosnku)
sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka jogurtu naturalnego (można podmienić na majonez)
opcjonalnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.


Jajka gotuję na twardo, następnie zalewam zimną wodą i pozostawiam do ostudzenia.
Obieram ze skorupek, kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski, następnie rozgniatam je dokładnie widelcem. Awokado obieram ze skórki, kroję wzdłuż na pół, pozbawiam pestki, skrapiam sokiem z cytryny i dodaję do jajek, ponownie całość rozgniatam widelcem. Do jajek i awokado dodaję drobno posiekany czosnek, natkę pietruszki, sól oraz pieprz do smaku. Na koniec dodaję jogurt naturalny, całość dokładnie mieszam do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Pastę podaję ze świeżym pieczywem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz