Surówka z fioletowej marchwi

Surówka z fioletowej marchwi to pomysł na smaczną przystawkę do obiadu, która bardzo ładnie prezentuje się na stole. Fioletową marchew dość często można spotkać w popularnych dyskontach, swoim kolorem zdecydowanie zwraca uwagę. Jak smakuje fioletowa marchew? Tak naprawdę bardzo podobnie jak ta pomarańczowa, którą używamy na co dzień ;) Dotychczas przygotowałam z niej zupy w postaci kremu, frytki w wersji light w piekarniku, sałatki warzywne, a dziś prezentuję pomysł na szybką surówkę. Co najważniejsze marchewka w takim kolorze wzbudziła duże zainteresowanie wśród moich chłopaków, więc cieszę się podwójnie, ponieważ uwielbiam kiedy jedzą warzywa.
Kilka dni temu robiąc przedświąteczne zakupy, zobaczyłam fioletową marchew ponownie w sklepie. Wzięłam jej większy zapas, z myślą o przygotowaniu owej surówki, w ramach przystawki do świątecznego obiadu. Jest bardzo smaczna i dzięki temu, że nie starłam jej na tarce, a pokroiłam za pomocą obieraczki, pięknie prezentuje się na talerzu. 
Zakupy robiłam sama z moimi brzdącami i niestety nie udało mi się dostać wszystkiego co bym chciała, tym samym skompletować prezentów. Jeżeli tak jak ja jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zajrzyj na http://123madrzyrodzice.pl/, gdzie znajdziesz ciekawe pomysły co kupić dziecku pod choinkę oraz jak kreatywnie spędzić czas z dzieckiem w trakcie przygotowań do Świąt, a także podczas Bożego Narodzenia. Ponadto znajdziesz tam inspiracje na zdrowe potrawy oraz inne porady.
Składniki:

3 fioletowe marchwie
1 (pomarańczowa) marchew
garść ziaren słonecznika
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
dressing:
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego


Marchewki obierz, umyj i osusz. Możesz je zetrzeć na tarce o grubych oczkach albo tak jak ja za pomocą obieraczki do warzyw przygotować "strużyny", dzięki czemu surówka będzie się ładniej prezentowała. Rozgrzej patelnię i przełóż na nią ziarno słonecznika, często mieszając praż przez 3-4 minuty, aż słonecznik przyrumieni się. Ziarno słonecznika wraz posiekanym szczypiorem oraz natką pietruszki dodaj do marchwi, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj dressing. Surówkę dopraw do smaku pieprzem i solą, przed podaniem polej sosem. Gotowe :)
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz