Świąteczny sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy

Świąteczny sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy
Grudzień to zdecydowanie jeden z moich ulubionych miesięcy. Uwielbiam świąteczne przygotowania, dekorowanie domu, kupowanie prezentów i planowanie bożonarodzeniowego menu. W Naszej rodzinie jest kilka tradycyjnych potraw, które z roku na rok przygotowujemy według tej samej receptury. W końcu barszcz czerwony oraz bigos ugotowany według przepisu mamy czy też pierogi wykonane przez moją ukochaną babcię, nigdy nie będą miały sobie równych. Jednak, jako blogerka kulinarna nie byłabym sobą, gdybym nie zaplanowałam kilku nowych wypieków oraz sałatek. Stali Czytelnicy bloga wiedzą, że na co dzień staram się zdrowo odżywiać. Jako matka dwójki Maluchów uważnie dobieram składniki, których używam podczas gotowania i pieczenia.
Sernik to jedno z ciast, które koniecznie musi pojawić się u Nas na świątecznym stole. Serniki uwielbiam od zawsze i przygotowuję je na wszelkie możliwe sposoby. W tym roku zostałam zainspirowana przez nową kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną, bez laktozy, do upieczenia zdrowszej wersji mojego ukochanego ciasta. Nowa Kasia 100% roślinna to produkt idealny dla osób z nietolerancją oraz dla wegan i wegetarian. To również świetna inspiracja, aby przygotować swój ulubiony wypiek w zdrowszej wersji. Idąc tym tropem zmodyfikowałam mój ulubiony przepis na sernik. Wegański, kruchy spód do ciasta na bazie mąki orkiszowej okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto po wyrobieniu jest miękkie i elastyczne, a cały sernik po upieczeniu smakuje genialnie. Dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej jest bardzo aromatyczny i pięknie się prezentuje. W tym roku pojawi się na naszym świątecznym stole wśród innych smakołyków. Mam nadzieję, że również zechcecie skorzystać z tego prostego przepisu.
Składniki na Świąteczny sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy
tortownica o średnicy 22 cm

ciasto:
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
125 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna, bez laktozy (schłodzonej)
3 łyżki mleka roślinnego
3 łyżki ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

masa serowa:
1 kg sera półtłustego
100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%
3 jaja L
6-7 łyżek ksylitolu (lub cukru)
40 g mąki kukurydzianej 
skórka otarta z 1 pomarańczy (bio)
szczypta soli

lukier:
6 łyżek cukru pudru (trzcinowego lub z ksylitolu)
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka mleka roślinnego

do ozdoby:
plastry pomarańczy
prażone płatki migdałowe
skórka otarta z pomarańczy

Jak przygotować sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy?

Do miski wsyp mąkę orkiszową, ksylitol i cukier z prawdziwą wanilią. Dodaje mleko roślinne oraz kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy, pokrojoną w mniejsze kawałki. Zagnieć kruche ciasto, przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz delikatnie mąką orkiszową. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim spód oraz boki tortownicy, następnie ponakłuwaj widelcem i włóż ponownie do lodówki.

W między czasie pomarańczę umyj pod bieżącą wodą, a następnie wyparz. Z tak przygotowanej pomarańczy otrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki.

W tym czasie przepuść ser przez praskę albo zmiel w maszynce. Do sera dodaj śmietanę, ksylitol i mąkę kukurydzianą, wymieszaj. Białka dokładnie oddziel od żółtek. Żółtka wraz ze skórką otartą z pomarańczy dodaj do masy śmietanowej, ponownie wymieszaj. Do białek dorzuć szczyptę soli i ubij na sztywno. Za pomocą drewnianej szpatułki połącz delikatnie ubite białka z masą serową. Wyjmij schłodzoną formę z kruchym ciastem, wylej na ciasto masę serową, rozprowadź równomiernie. Sernik wstaw do rozgrzanego do 190°C piekarnika i piecz przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien się przyrumienić, ale nie może się przypalić. Pod koniec pieczenia możesz go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu studź ciasto przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełóż na kratkę -ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Możesz - tak jak ja - pozostawić sernik w lodówce na całą noc. Następnego dnia przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz z mlekiem. Nałóż warstwę lukru na sernik, ozdabiaj według uznania. Ja polecam wykorzystać otartą skórkę z pomarańczy, prażone płatki migdałowe oraz plastry pomarańczy. Smacznego :) 

Zacznij od przygotowania wszystkich składników, które będą Ci potrzebne do upieczenia sernika na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy najlepiej wyciągnij z lodówki na samym końcu, by była dobrze schłodzona.

Kasię 100% roślinną bez laktozy pokrój na mniejsze kawałki i szybko zagnieć z pozostałymi składnikami na jednolite, elastyczne ciasto. Możesz skorzystać z pomocy malaksera lub tak jak ja z pomocy robota kuchennego, zdecydowanie ułatwia to i przyspiesza wyrabianie ciasta :) Taka pomoc przyda się zwłaszcza w okresie przedświątecznym, kiedy każdy z Nas ma mnóstwo obowiązków.

Przygotowane kruche ciasto przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw na 10 minut do lodówki. W tym czasie tortownicę o średnicy 22 cm posmaruj Kasią i oprósz delikatnie mąką orkiszową. Do wysmarowania formy najlepiej wykorzystać pędzelek kuchenny.

Ciastem wyłóż spód oraz boki tortownicy, następnie ponakłuwaj widelcem i włóż ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj masę serową, którą w kolejnym kroku wylej na schłodzony spód i rozprowadź równomiernie.
Na zdjęciu poniżej widoczny młodszy synek, który wraz ze starszym bratem pomagał w pieczeniu ciasta ;)

Sernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez ok. 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Sernik powinien się przyrumienić, ale nie może się przypalić. Pod koniec pieczenia możesz go przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu studź ciasto przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie przełóż na kratkę-ruszt i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Sernik najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał. Możesz - tak jak ja - pozostawić sernik w lodówce na całą noc. Następnego dnia przygotuj lukier. Połącz cukier puder z sokiem z pomarańczy oraz z mlekiem. Nałóż warstwę lukru na sernik, ozdabiaj według uznania. Ja polecam wykorzystać otartą skórkę z pomarańczy, prażone płatki migdałowe oraz plastry pomarańczy. Moim zdaniem to świetne połączenie, które swoim smakiem i wyglądem wspaniale wpisuje się świąteczny klimat na naszym stole. 


Sernik na orkiszowym spodzie z nutą pomarańczy to moja propozycja na świąteczny wypiek który możesz przygotować dla swoich najbliższych. Ciasto jest nie tylko bardzo łatwe do przygotowania, ale również smaczne i pięknie prezentuje się na stole. Wystarczy zaparzyć aromatyczną kawę albo ulubioną herbatę, pokroić ciasto i zaprosić bliskich do stołu. Wspólnie spędzone chwile w gronie najbliższych to cudowny czas i magia Świąt.W Święta - upieczmy bliskim radość!



Wpis powstał przy współpracy z marką Kasia.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz