Ciasto jogurtowe z cynamonem i migdałami (szybkie i pyszne)

Uwielbiam ciasta jogurtowe. Pewnie dlatego, że są bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Tak naprawdę to jedne z pierwszych ciast jakie piekłam będąc młodą dziewczyną, więc nic dziwnego, że pozostał mi do nich sentyment ;) Na blogu znajdziecie już przepis na ciasto jogurtowe kubeczkowe, które jest jednym z najczęściej przeglądanych przepisów. Tym razem proponuję wersję typowo świąteczną. Szybkie ciasto jogurtowe z cynamonową nutą i migdałami. Do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera i gwarantuję, że poradzi sobie z Nim każdy. Przepis w swoich zapiskach mam już od dawna, a samo ciasto w ostatnim czasie piekę przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli tak jak ja, jesteś szczęśliwym posiadaczem CC, Twój czas na przygotowanie ciasta ogranicza się praktycznie tylko do przygotowania składników oraz wstawienia formy do piekarnika 😉 Ciasto jest miękkie, puszyste i naprawdę bardzo smaczne. Koniecznie dajcie znać czy Wam wyszło i jak smakowało.

@Tefal Cuisine Companion #19
Ciasto jogurtowe z cynamonem i migdałami
Składniki:
tortownica o średnicy 21 cm
składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
1 szklanka = 250 ml

220 g mąki pszennej (u mnie zazwyczaj pszenna pełnoziarnista)
1 szklanka jogurtu naturalnego 
1/2 szklanki cukru (jeżeli wolisz słodsze dodaj 3/4 szklanki cukru)
150 ml oleju rzepakowego
2 duże jajka 
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka cynamonu
garść posiekanych migdałów lub płatków migdałowych (lub orzechów)

dodatkowo:
masło do natłuszczenia formy i mąka do przyprószenia
cukier puder

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Dno tortownicy (21 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i delikatnie posyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Jajka, jogurt naturalny, olej i płynny miód dodaj do misy z założonym motylkiem. Ustaw prędkość 5 przez 10 sekund. Dodaj pozostałe sypkie składniki oraz płatki migdałowe. Ponownie wybierz prędkość 5 przez 10 sekund. Jeżeli jest potrzeba zbierz masę ze ścianki urządzenia i miksuj jeszcze przez 5 sekund. Ciasto będzie dość gęste, przełóż je do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia. Następnie oprósz cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladową. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, jest puszyste i wilgotne.

Klasyczny sposób przygotowania:
Dno tortownicy (21 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj tłuszczem i delikatnie posyp mąką. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C. Do dużej miski wbij dwa jaja, dodaj jogurt naturalny, olej oraz płynny miód. Połącz składniki trzepaczką. Do drugiej miski przesiej przez sito mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, dodaj cukier oraz płatki migdałowe, wymieszaj łyżką. Suche składniki dodaj do mokrych i za pomocą rózgi/trzepaczki połącz całość na jednolitą masę. Postępuj sprawnie, staraj się zbyt długo nie mieszać masy. Ciasto będzie dość gęste, przełóż je do tortownicy, wyrównaj i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostaw do ostygnięcia. Następnie oprósz cukrem pudrem albo udekoruj polewą czekoladową. Ciasto długo zachowuje swoją świeżość, jest puszyste i wilgotne. U Nas zawsze (!) znika w jeden dzień :)

Moje uwagi: Zwróć uwagę, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz