Świąteczny blok czekoladowy

Blok czekoladowy chyba każdy z Nas pamięta z dzieciństwa. Uwielbiali go zarówno dorośli jak i dzieci. Sama pamiętam jak robiła go moja mama, smakował wybornie. Dziś, po latach sama powracam do tego przepisu. Tym razem przygotowuję blok czekoladowy z moimi dziećmi. Chłopcy są już coraz więksi, czas rozszerzania diety mamy już dawno za sobą. Należę do mam, które wolą dać dziecku w pierwszej kolejności warzywa i owoce, i absolutnie nigdy nie przekupuję ich słodyczami. Na szczęście Gabriel i Leon mają świetny apetyt więc z chęcią przygotowuję razem z Nimi domowe słodycze. Tym razem zrobiliśmy świąteczny blok czekoladowy, bazując na tradycyjnym przepisie. Wybraliśmy za to dodatki w typowo świątecznym klimacie takie jak orzechy, żurawinę i migdały. Blok czekoladowy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko, w smaku jest genialny. Koniecznie zróbcie go w domu z dziećmi, będzie dużo dobrej zabawy i jestem pewna, że jeszcze więcej wspomnień! :)

 Składniki:
forma keksowa o wymiarach 12 cm x 20 cm 
1 szklanka = 250 ml

250 g masła (dobre jakościowo, min. 82% tłuszczu)
2 szklanki mleka w proszku
1/2 szklanki mleka 3, 2%
5 łyżek kakao
1/2 szklanki cukru (jeżeli wolicie bardzo słodkie dodajcie 1 szklankę, ja wybrałam cukier trzcinowy)
2-3 krople aromatu migdałowego
200 g pokruszonych herbatników
garść bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki, migdały)
Do rondelka dodaję masło, cukier trzcinowy, mleko oraz kakao. Całość podgrzewam na niewielkim ogniu, często mieszając, aż cukier i masło rozpuszczą się. Ważne! Składniki muszą się dobrze połączyć, jednak nie można doprowadzić do wrzenia. Garnek ściągam z ognia i stopniowo dodaję mleko w proszku, cały czas mieszając rózgą/trzepaczką. Masa będzie gęstniała, należy dobrze rozprowadzić mleko w proszku. Na końcu dodaję pokruszone na mniejsze kawałki herbatniki, bakalie oraz aromat migdałowy. Całość mieszam łyżką, finalnie można sobie pomóc czystą dłonią, ponieważ masa będzie bardzo gęsta i klejąca. 
Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam masę, którą cały czas dociskam do dna łyżką. Jest to ważne, aby równomiernie rozprowadzić całą masę, dobrze ją docisnąć i wyrównać wierzch. Tak przygotowany blok czekoladowy wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem kroję za pomocą ostrego noża na nieduże kawałki. 
Blok czekoladowy z powodzeniem można przechowywać w lodówce do 7 dni (dłużej nie próbowałam). Można go również zamrozić.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz