Pasta z zielonego groszku z fetą

Pasta z zielonego groszku i fety to świetny pomysł na urozmaicenie codziennych kanapek. Jest bardzo smaczna i możemy ją przygotować dosłownie w kilka chwil. Świetnie sprawdzi się jako dip, możecie ją również tak jak ja wykorzystać do przygotowania mini kanapeczek na domową imprezę. Wspaniały zielony kolor uzyskacie poprzez dodanie groszku zielonego mrożonego, a w sezonie oczywiście świeżego. Nie polecam groszku z puszki, ponieważ całkowicie zmienia smak. Wszystkie przepisy na domowe smarowidła znajdziecie w tym miejscu.

@Tefal Cuisine Companion #20
Pasta z zielonego groszku z fetą
 Składniki:

2 szklanki mrożonego groszku (w sezonie świeży groszek; nie polecam z puszki)
100 g sera feta
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
szczypta soli 

do podania:
ulubione pieczywo 
biały i czarny sezam
świeży koperek

Przygotowanie w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia wlej 800 ml wody, umieść wewnętrzny koszyk do gotowania na parze, wsyp mrożony groszek i zamknij pokrywę. Wybierz program do gotowania na parze P1 i zmień czas na 20 minut. Ugotowany na parze groszek pozostaw do ostygnięcia. W misie CC umieść ostrze ultra blade. Dodaj przestygnięty groszek, ser feta, czosnek oraz jogurt naturalny. Miksuj wszystko na jednolitą pastę przez 30 sekund przy prędkości 12. W między czasie zbierz za pomocą łopatki masę ze ścianki. Na koniec dodaj do smaku sok z cytryny oraz przyprawy. Ponownie miksuj przez 10 sekund przy prędkości 12. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 3-4 dni w szczelnym pojemniku. Pastę z zielonego groszku i fety możesz używać jako smarowidło do kanapek. Możesz ją podać jako dip podczas imprezy albo tak jak ja przygotować mini kanapeczki, które dodatkowo posyp ziarnami i ozdabiaj koperkiem. Smacznego :)


Klasyczny sposób przygotowania:
Groszek ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Do misy blendera dodaj pokruszony ser feta, czosnek, jogurt naturalny oraz groszek. Całość zmiksuj na gładką masę. Na koniec dopraw do smaku pieprzem oraz sokiem z cytryny. Konsystencję pasty możesz regulować dodając więcej jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną pastę przechowuj w lodówce do 3-4 dni w szczelnym pojemniku. Pastę z zielonego groszku i fety możesz używać jako smarowidło do kanapek. Możesz ją podać jako dip podczas imprezy albo tak jak ja przygotować mini kanapeczki, które dodatkowo posyp ziarnami i ozdabiaj koperkiem. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz