Zupa grzybowa z suszonych grzybów i garnki AMBITION z linii Nature

Kobiety uwielbiają piękne rzeczy, wiemy to nie od dziś. Jako blogerka kulinarna większą uwagę zwracam na garnki i kubki niż na kosmetyki czy ubrania 😉 W kuchni spędzam naprawdę dużo czasu więc lubię otaczać się ciekawymi i praktycznymi akcesoriami. Dlatego kiedy ostatnio pojawiły się u mnie produkty z linii Nature MARKI AMBITION bardzo się ucieszyłam. To wyjątkowe naczynia o niespotykanym wyglądzie, inspirowane naturą. Korpus naczynia swoją fakturą przypomina kamień, a rączki imitują drewno. W dalszej części wpisu zobaczysz naczynia oraz to co w nich przygotowałam, na końcu czeka również niespodzianka - rabat na produkty Ambition. Zapraszam!
Domowy bigos w patelni AMBITION z linii Nature


Garnki i patelnie Nature wykonane są z odkuwanego aluminium, doskonale akumulują ciepło, czyniąc gotowanie bardziej energooszczędnym. Posiadają dno indukcyjne o grubości 3 mm odporne na odkształcenia. Wewnątrz pokryte są powłoką nieprzywierającą o unikalnym wyglądzie imitującym kamień. Na zewnątrz pokryte odporną na wysokie temperatury powłoką o chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co powłoka wewnątrz. Pokrywka jest wykonana ze szkła hartowanego. Rączki pokryte są specjalnym materiałem Soft Touch przypominającym drewno, zapewniają pewne trzymanie w dłoni. Mój garnek oraz patelnia mają taką samą średnicę - 20 cm, dodatkowo posiadają pokrywkę. Bardzo szybko się nagrzewają, doskonale myją się w zmywarce. Po za świetnym designem, są również praktyczne.


Razem z zestawem naczyń przyszedł do mnie również nóż Santoku Toscana Ambition, który ma 17 cm długości i należy do pięknej, stylowej kolekcji wielofunkcyjnych noży kuchennych wykonanych z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Toscana to doskonałej jakości produkty, dzięki którym przygotowanie posiłków stanie się jeszcze łatwiejsze i przyjemniejsze. Cienkie ostrza zapewniają idealne ciecie, a ergonomiczna rękojeść z tworzywa sztucznego ułatwią pewne i wygodne trzymanie w dłoni oraz zapewnia doskonałe wyważenie. Nóż Santoku z przetłoczeniami łączy w sobie cechy tradycyjnego noża szefa kuchni oraz tasaka. U mnie idealnie sprawdził się zarówno do szatkowania jak i siekania warzyw, owoców oraz krojenia mięsa bez kości. Przetłoczenia ułatwiają szatkowanie i siekanie zapobiegając przyleganiu krojonej żywności do ostrza. Do kompletu dołączona była jeszcze piękna deska bambusowa, która nie tylko idealnie sprawdza się podczas krojenia owoców oraz warzyw. Jest elegancka i ma ciekawy desing, dlatego serwuję na niej jedzenia (deska serów, koreczki itp.). Wykorzystuję ją także jako tło podczas robienia zdjęć kulinarnych na bloga.

Cały zestaw intensywnie użytkuję od dwóch tygodni. Poniżej znajdziecie dwie propozycje tego co między innymi przygotowałam w naczyniach Ambition Nature. Biorąc pod uwagę, że zbliżają się Święta Bożego Narodzenia postanowiłam zaprezentować Wam przy okazji dwa przepisy, których jeszcze nie ma na blogu. Jest to zupa z suszonych grzybów oraz śniadaniowe placuszki piernikowe z karobem i żurawiną.

ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW



Zupa grzybowa z suszonych grzybów w garnku AMBITION z linii Nature
Zupa grzybowa z suszonych grzybów w garnku Ambition Nature
Składniki:
na 3 porcje

1 szklanka suszonych grzybów
1 szklanka suchego makaronu (kolanka albo łazanki)
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
2-3 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30%
natka pietruszki do podania  
ok. 1, 5 l wody

Grzyb zalej wieczorem zimną wodą, tak aby były całe przykryte i pozostaw na całą noc. Do garnka wlej ok. 1, 5 l wody, dodaj grzyby, ziele angielskie, liść laurowy oraz ok. 250 ml wody z suszonych grzybów. Całość pod przykryciem doprowadź do zagotowania. W tym czasie cebulę pokrój w kostkę, marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę, po kilku minutach dodaj pozostałe warzywa i przesmaż całość do miękkości. Warzywa dodaj do gotującej się zupy, w tym momencie dodaj także sól do smaku oraz makaron. Zupę gotuj na małym ogniu przez kilkanaście minut do miękkości grzybów i makaronu. Na końcu dopraw ją do smaku świeżo mielonym pieprzem i wlej słodką śmietankę kremówkę. Zupę z suszonych grzybów podawaj na gorąco, posypaną natką pietruszki.

ŚNIADANIOWE PLACUSZKI PIERNIKOWE Z KAROBEM ORAZ ŻURAWINĄ

Śniadaniowe placuszki piernikowe z karobem i żurawiną
Składniki:
na ok. 10 placków

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka karobu (lub kako)
2 łyżeczki przyprawy do piernika
garść suszonej żurawiny
1 łyżka cukru trzcinowego
1 jajo
3/4 szklanki maślanki (lub mleka)
do podania: miód, syrop klonowy
olej do smażenia

Do miski wsyp wszystkie suche składniki oraz żurawinę, wymiesza. W kolejnym kroku wbij jajo i dodaj maślankę, połącz wszystko trzepaczką albo mikserem. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją za pomocą pędzelka olejem. Łyżką nabieraj niewielkie porcje ciasta, smaż z obu stron na złocisto. Placuszki serwuj z miodem albo syropem klonowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. 

Jeżeli spodobały Wam się naczynia z serii Ambition Nature mam dla Was rabat 10% na hasło AMBITNE-GOTOWANIE na produkty Ambition w sklepie Dajar: https://dajar.pl/ambition . Zniżka jest ważna do 31.12.2017

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz