Kobiety uwielbiaj膮 pi臋kne rzeczy, wiemy to nie od dzi艣. Jako blogerka kulinarna wi臋ksz膮 uwag臋 zwracam na garnki i kubki ni偶 na kosmetyki czy ubrania 馃槈 W kuchni sp臋dzam naprawd臋 du偶o czasu wi臋c lubi臋 otacza膰 si臋 ciekawymi i praktycznymi akcesoriami. Dlatego kiedy ostatnio pojawi艂y si臋 u mnie produkty z linii Nature MARKI AMBITION bardzo si臋 ucieszy艂am. To wyj膮tkowe naczynia o niespotykanym wygl膮dzie, inspirowane natur膮. Korpus naczynia swoj膮 faktur膮 przypomina kamie艅, a r膮czki imituj膮 drewno. W dalszej cz臋艣ci wpisu zobaczysz naczynia oraz to co w nich przygotowa艂am, na ko艅cu czeka r贸wnie偶 niespodzianka - rabat na produkty Ambition. Zapraszam!
![]() |
Domowy bigos w patelni AMBITION z linii Nature |
Garnki i patelnie Nature wykonane s膮 z odkuwanego aluminium, doskonale
akumuluj膮 ciep艂o, czyni膮c gotowanie bardziej energooszcz臋dnym. Posiadaj膮
dno indukcyjne o grubo艣ci 3 mm odporne na odkszta艂cenia. Wewn膮trz
pokryte s膮 pow艂ok膮 nieprzywieraj膮c膮 o unikalnym wygl膮dzie imituj膮cym
kamie艅. Na zewn膮trz pokryte odporn膮 na wysokie temperatury pow艂ok膮 o
chropowatej powierzchni w tym samym kolorze co pow艂oka wewn膮trz.
Pokrywka jest wykonana ze szk艂a hartowanego. R膮czki pokryte s膮 specjalnym
materia艂em Soft Touch przypominaj膮cym drewno, zapewniaj膮 pewne trzymanie
w d艂oni. M贸j garnek oraz patelnia maj膮 tak膮 sam膮 艣rednic臋 - 20 cm, dodatkowo posiadaj膮 pokrywk臋. Bardzo szybko si臋 nagrzewaj膮, doskonale myj膮 si臋 w zmywarce. Po za 艣wietnym designem, s膮 r贸wnie偶 praktyczne.
Razem z zestawem naczy艅 przyszed艂 do mnie r贸wnie偶 n贸偶 Santoku Toscana Ambition, kt贸ry ma 17 cm d艂ugo艣ci i nale偶y do pi臋knej, stylowej kolekcji
wielofunkcyjnych no偶y kuchennych wykonanych z wysokiej jako艣ci stali
nierdzewnej. Toscana to doskona艂ej jako艣ci produkty, dzi臋ki kt贸rym
przygotowanie posi艂k贸w stanie si臋 jeszcze 艂atwiejsze i przyjemniejsze.
Cienkie ostrza zapewniaj膮 idealne ciecie, a ergonomiczna r臋koje艣膰 z
tworzywa sztucznego u艂atwi膮 pewne i wygodne trzymanie w d艂oni oraz
zapewnia doskona艂e wywa偶enie. N贸偶 Santoku z przet艂oczeniami 艂膮czy w
sobie cechy tradycyjnego no偶a szefa kuchni oraz tasaka. U mnie idealnie sprawdzi艂 si臋 zar贸wno do
szatkowania jak i siekania warzyw, owoc贸w oraz krojenia mi臋sa bez ko艣ci.
Przet艂oczenia u艂atwiaj膮 szatkowanie i siekanie zapobiegaj膮c przyleganiu
krojonej 偶ywno艣ci do ostrza. Do kompletu do艂膮czona by艂a jeszcze pi臋kna deska bambusowa, kt贸ra nie tylko idealnie sprawdza si臋 podczas krojenia owoc贸w oraz warzyw. Jest elegancka i ma ciekawy desing, dlatego serwuj臋 na niej jedzenia (deska ser贸w, koreczki itp.). Wykorzystuj臋 j膮 tak偶e jako t艂o podczas robienia zdj臋膰 kulinarnych na bloga.
Ca艂y zestaw intensywnie u偶ytkuj臋 od dw贸ch tygodni. Poni偶ej znajdziecie dwie propozycje tego co mi臋dzy innymi przygotowa艂am w naczyniach Ambition Nature. Bior膮c pod uwag臋, 偶e zbli偶aj膮 si臋 艢wi臋ta Bo偶ego Narodzenia postanowi艂am zaprezentowa膰 Wam przy okazji dwa przepisy, kt贸rych jeszcze nie ma na blogu. Jest to zupa z suszonych grzyb贸w oraz 艣niadaniowe placuszki piernikowe z karobem i 偶urawin膮.
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYB脫W
![]() |
Zupa grzybowa z suszonych grzyb贸w w garnku AMBITION z linii Nature |
Zupa grzybowa z suszonych grzyb贸w w garnku Ambition Nature
Sk艂adniki:
na 3 porcje
1 szklanka suszonych grzyb贸w
1 szklanka suchego makaronu (kolanka albo 艂azanki)
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
1 艂y偶ka mas艂a
1 li艣膰 laurowy
2 kulki ziela angielskiego
pieprz, s贸l do smaku
2-3 艂y偶ki s艂odkiej 艣mietanki krem贸wki 30%
natka pietruszki do podania
ok. 1, 5 l wody
Grzyb zalej wieczorem zimn膮 wod膮, tak aby by艂y ca艂e przykryte i pozostaw na ca艂膮 noc. Do garnka wlej ok. 1, 5 l wody, dodaj grzyby, ziele angielskie, li艣膰 laurowy oraz ok. 250 ml wody z suszonych grzyb贸w. Ca艂o艣膰 pod przykryciem doprowad藕 do zagotowania. W tym czasie cebul臋 pokr贸j w kostk臋, marchew oraz pietruszk臋 zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej mas艂o i zeszklij cebul臋, po kilku minutach dodaj pozosta艂e warzywa i przesma偶 ca艂o艣膰 do mi臋kko艣ci. Warzywa dodaj do gotuj膮cej si臋 zupy, w tym momencie dodaj tak偶e s贸l do smaku oraz makaron. Zup臋 gotuj na ma艂ym ogniu przez kilkana艣cie minut do mi臋kko艣ci grzyb贸w i makaronu. Na ko艅cu dopraw j膮 do smaku 艣wie偶o mielonym pieprzem i wlej s艂odk膮 艣mietank臋 krem贸wk臋. Zup臋 z suszonych grzyb贸w podawaj na gor膮co, posypan膮 natk膮 pietruszki.
艢NIADANIOWE PLACUSZKI PIERNIKOWE Z KAROBEM ORAZ 呕URAWIN膭
艢niadaniowe placuszki piernikowe z karobem i 偶urawin膮
Sk艂adniki:
na ok. 10 plack贸w
1 szklanka m膮ki pszennej pe艂noziarnistej
1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
1 艂y偶eczka karobu (lub kako)
2 艂y偶eczki przyprawy do piernika
gar艣膰 suszonej 偶urawiny
1 艂y偶ka cukru trzcinowego
1 jajo
3/4 szklanki ma艣lanki (lub mleka)
do podania: mi贸d, syrop klonowy
olej do sma偶enia
Do
miski wsyp wszystkie suche sk艂adniki oraz 偶urawin臋, wymiesza. W
kolejnym kroku wbij jajo i dodaj ma艣lank臋, po艂膮cz wszystko trzepaczk膮
albo mikserem. Rozgrzej patelni臋 i posmaruj j膮 za pomoc膮 p臋dzelka
olejem. 艁y偶k膮 nabieraj niewielkie porcje ciasta, sma偶 z obu stron na
z艂ocisto. Placuszki serwuj z miodem albo syropem klonowym. 艢wietnie
smakuj膮 zar贸wno na ciep艂o jak i na zimno.
Je偶eli spodoba艂y Wam si臋 naczynia z serii Ambition Nature mam dla Was rabat 10% na has艂o AMBITNE-GOTOWANIE na produkty Ambition w sklepie Dajar:
https://dajar.pl/ambition . Zni偶ka jest wa偶na do 31.12.2017
0 comments:
Prze艣lij komentarz