Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dania z makaronem bardzo często pojawiają się u Nas w ramach szybkiego obiadu. W te dni kiedy mamy dużo pracy, makaron z ulubionymi dodatkami, jest świetną alternatywą dla całej rodziny na smaczny i sycący obiad. Tym razem wykorzystałam tagliatelle, który połączyłam z pysznym kremowo - serowym sosem, łososiem, suszonymi pomidorami oraz szpinakiem. Całość smakuje wybornie, dlatego nie odchudzajcie tego dania, ponieważ słodka śmietanka kremówka robi tutaj całą robotę 😍
Nie ukrywam, że jest to jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki obiad i zawsze wszystkim smakuje, zarówno dzieciom jak i dorosłym ;) Gorąco polecam Kochani na najbliższy obiad!
 Składniki:
na 3-4 porcje

400 g makaronu tagliatelle (lub inny ulubiony)
300 g świeżego filetu łososia
1 duża cebula
1 duży ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów z zalewy 
2 garście świeżego szpinaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
1 łyżka tartego parmezanu
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
100 ml słodkiej śmietanki kremówki 30%

dodatkowo tarty parmezan i natka pietruszki do podania 

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente, odcedź i pozostaw do lekkiego przestygnięcia (1/2 szklanki wody z gotowania makaronu pozostaw, finalnie może Nam się przydać do uzyskania pożądanej konsystencji sosu).
2. Na patelni rozgrzej olej, na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę. Do cebuli dodaj czosnek drobno posiekany i przesmaż całość razem przez 1 - 2 minuty.
3. Z łososia odetnij skórę, pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem. 
4. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj łososia, obsmaż łososia z każdej strony przez 2 minuty. Następnie dodaj śmietankę kremówkę oraz tarty parmezan, całość doprowadź do zagotowania. 
5. Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w paseczki, szpinak posiekaj na drobniejsze kawałki. 6. Dodaj suszone pomidory i szpinak do sosu, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę na minimalnej mocy palnika. 
7. Sos finalnie dopraw do smaku pieprzem, solą i suszoną bazylią (z ilością soli najlepiej nie przesadzać ze względu na dodatek suszonych pomidorów i parmezanu).
8. Gotowy sos wymieszaj z odcedzonym makaronem i posiekaną natką pietruszki. W razie potrzeby do uzyskania pożądanej konsystencji sosu dolej zachowaną wodę z gotowania makaronu.
9. Makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami podawaj od razu po przygotowaniu z wiórkami parmezanu i posiekaną natką pietruszki. Danie jest przepyszne i gwarantuję, że posmakuje całej rodzinie :)
Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz