Rozgrzewający krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy

Hej Kochani!
Dziś mam dla Was prosty przepis na pyszną i rozgrzewającą zupę - krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy. Zupa jest treściwa, aromatyczna i sycąca. Jeżeli obserwujecie mnie na Instagramie, to być może właśnie stamtąd wiecie, że marka Amica zrobiła mi prezent w Mikołajki. Przyszła do mnie paczka - niespodzianka, a w niej niezbędnik, który posłużył do ugotowania poniższej zupy. Zawartość paczki mile mnie zaskoczyła, ponieważ znalazłam w niej nie tylko blender, ale również chochlę, przepis na zupę i wszystkie składniki potrzebne go przyrządzenia zupy. Nie tracąc czasu zabrałam się za przygotowanie zupy, a wszystkie ciepłe składniki połączyłam w blenderze Amica ze szklanym kielichem HotSafe+. Możliwość bezpiecznego połączenie ciepłych składników jest bardzo wygodna i zdecydowanie wpływa na szybkość przygotowania posiłków. Podjęłam wyzwanie marki Amica i pokazałam jak #blenduJESZ 😉
Krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy jest bardzo smaczną i rozgrzewającą zupą, dlatego dzielę się z Wami recepturą nie tylko na Instagramie, ale również na blogu. 

Po więcej informacji na temat blenderów Amica ze szklanym kielichem HotSafe+, które bez problemu zmiksują gorącą zawartość tutaj.


 Składniki:
na 4-5 porcji

3 duże czerwone papryki
1 mały kalafior
4-5 łyżek oleju rzepakowego lub kokosowego
2 duże białe cebule
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
200 g czerwonej soczewicy
500 ml mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 limonki
świeża kolendra lub natka pietruszki (1 pęczek)
pieprz, sól do smaku

1. Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych i przekrój wzdłuż na pół. Paprykę ułóż na blasze skórką do góry i wstaw do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut, do momentu, aż skórka delikatnie przypali się. Gorące papryki przełóż do miski i przykryj szczelnie przykrywką lub folią aluminiową. Po 15 minutach obierz je ze spalonej skórki. 1 połówkę papryki pokrój w paseczki, posłuży do dekoracji zupy, pozostałą część dodamy do kremu.
2. Umyte i osuszone różyczki kalafiora przełóż do miski, lekko posól, obficie skrop olejem i wymieszaj. Przełóż na blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez ok. 30 minut, do momentu, aż różyczki staną się złociste i chrupiące. Następnie pozostaw je do ostygnięcia.
3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na rozgrzanym oleju. Do zeszklonej cebuli dodaj posiekany czosnek i smaż całość przez kilkadziesiąt sekund, często mieszając.
4. Do podsmażonych warzyw dodaj czerwoną soczewicę oraz bulion. Gotuj całość przez 20 minut.
5. W kolejnym kroku dodaj mleko kokosowe, pieczoną paprykę, masło orzechowe, 2 łodyżki kolendry i sos sojowy. Jeszcze chwilę gotuj.
6. Gorąco zupę przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładko.
7. Finalnie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z limonki.
8. Zupę po zmiksowaniu doprowadź ponownie do zagotowania i gotowe.
9. Krem z pieczonej papryki i czerwonej soczewicy podawaj udekorowany chrupiącymi różyczkami kalafiora, paskami opiekanych papryk oraz listkami świeżej kolendry.

Smacznego!



Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz