Pierniczki błyskawiczne

Prosty przepis na pierniczki błyskawiczne, które nie wymagają leżakowania i są idealne do jedzenia, zaraz po upieczeniu. Pierniki z tego przepisu robimy bardzo często, zazwyczaj całą rodziną. Jest przy tym zawsze dużo dobrej zabawy, a najwięcej radości mają oczywiście dzieci. 
Samo ciasto po wyrobieniu jest dość klejące, ale dzięki temu, że umieścimy je w lodówce na kilka minut, będzie przyjemniej się z nim pracowało. Nie należy używać więcej mąki niż w przepisie, po za delikatnym podsypywaniem blatu, w celu rozwałkowania ciasta. Pierniczki można jeść od razu po upieczeniu, można również przełożyć je do słoika i przechowywać przez kilkanaście dni. U Nas zawsze znikają w przeciągu 2 - 3 dni, dlatego tak często je piekę ;)


Składniki:
na ok. 50 sztuk

250 g mąki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
5 czubatych łyżek cukru trzcinowego 
2 duże jajka
100 g masła
100 g miodu o neutralnym smaku (np. wielokwiatowy, akacjowy)
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej 

*wykorzystałam mąkę pszenną i pszenną pełnoziarnistą, ale można upiec pierniki na samej mące pszennej lub mieszance pszennej z żytnią.

1. Masło, miód i cukier trzcinowy przełóż do garnuszka. Rozpuść, często mieszając. Najlepiej robić to na najmniejszej mocy palnika, nie wolno masy doprowadzić do wrzenia. Pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
2. Mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika przesiej przez sito do miski. 
3. Do suchych składników dodaj przestygnięte masło z cukrem i miodem oraz jajka. Całość zagnieć na jednolitą kulę. Ja skorzystałam z pomocy robota.
4. Ciasto będzie dość klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki (tylko trochę do posypania podczas wałkowania).
5. Kulę ciasta przełóż do miski i wstaw na 10 minut do lodówki. Ciasto przez chwilę odpocznie, po lekkim schłodzeniu będzie lepiej nam się z nim współpracowało.
6. Ciasto podziel na kilka części, każdą rozwałkuj na placek o grubości ok. 5 mm i wycinaj za pomocą foremek pierniczki. (Cienkie pierniki będą chrupiące, grubsze pierniczki będą bardziej miękkie po upieczeniu).
7. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia. Pierniczki układaj na blasze w niewielkich odstępach. Piecz przez ok. 8 - 10 minut, na drugiej półce od dołu. U mnie funkcja grzanie góra - dół.
8. Pierniczki należy obserwować i kiedy będą lekko złociste, wyjmujemy blachę z piernika i delikatnie przekładamy pierniczki na metalową kratkę - ruszt, aby ostygły. 
9. Pierniczki zaraz po upieczeniu są miękkie i bardzo smaczne. 
10. Pierniki po ostygnięciu przechowuj w metalowej puszce albo szklanym słoiku.
11. W zależności od upodobań możesz je udekorować lukrem albo polewą czekoladową.
12. W przypadku gdyby pierniki z czasem bardzo stwardniały, należy do pojemnika, w którym są przechowywane włożyć jabłko pokrojone na ćwiartki i wymieniać je co 2 - 3 dni, żeby nie spleśniało.
Pierniki chłoną wilgoć od jabłka i dzięki temu będą bardziej miękkie.

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz