Piernik last minute

Prosty przepis na błyskawiczny piernik, który można przygotować na ostatnią chwilę. Jeżeli nie zdążyliście nastawić ciasta na piernik staropolski, albo po prostu nie macie czasu na wypieki, to dzisiejszy przepis na pewno przypadnie Wam do gustu. Piernik z tego przepisu przypomina smakiem najlepszy domowy murzynek, z dużą ilością przypraw korzennych oraz z powidłami. 
Ciasto jest przyjemnie wilgotne, ozdobione polewą czekoladową i posiekanymi migdałami albo orzechami, będzie stanowić wspaniałą ozdobę świątecznego stołu. W zależności od preferencji, po upieczeniu, piernik można przekroić wzdłuż na pół i przełożyć marmoladą albo ulubionym kremem. Ciasto jest błyskawiczne do przygotowania, wilgotne, po prostu idealny piernik last minute! ;)


Składniki:
na keksówkę 12 cm x 30 cm
1 szklanka = 250 ml 

125 g masła
220 ml mleka
2 szklanki mąki pszennej 
1/2 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
3 łyżki powideł 
2 łyżki miodu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki przyprawy do piernika

polewa:
100 g czekolady (mlecznej, gorzkiej lub pół na pół)
2 łyżki mleka
1 łyżeczka masła

do dekoracji:
posiekane orzechy lub migdały
ulubione posypki itp.

1. Masło, cukier trzcinowy, miód i kakao przełóż do rondelka, często mieszając podgrzej na małym ogniu, do momentu, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Masę pozostaw do całkowitego przestygnięcia.
2. Mąkę przesiej przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz sodą oczyszczoną.
3. Przestygniętą masę przełóż do większej miski, dodaj mleko oraz powidła. Za pomocą kuchennej rózgi/trzepaczki połącz składniki na jednolitą masę. Następnie dodaj całe jajka i ponownie wymieszaj za pomocą rózgi.
3. Do płynnych składników dodaj mieszankę suchych składników. Wymieszaj całość ponownie korzystając z pomocy trzepaczki, na jednolite ciasto bez grudek.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przelej przygotowaną masę, wyrównaj wierzch i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
5. Ciasto piecz przez ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka. U mnie funkcja grzanie góra - dół.
6. Po upieczeniu pozostaw przez chwilę ciasto w formie do przestygnięcia, następnie przełóż na metalową kratkę ruszt.
7. W czasie kiedy ciasto stygnie, w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Wymieszaj składniki na jednolitą polewę i udekoruj nią ciasto. Polewę możesz udekorować ulubioną posypką, albo tak jak ja posiekanymi migdałami. Tak przygotowany piernik schłodź, aby czekolada całkowicie zastygła.
8. Ciasto przechowuj do 3 - 4 dni pod przykryciem.
Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz