Chili sin carne

Chili sin carne to rewelacyjne, aromatyczne i sycące danie. To wersja bezmięsna popularnego chili con carne. Jest bardzo rozgrzewające i treściwe. Najczęściej serwuję je z ryżem jaśminowym, ale doskonale będzie smakowało podane z grillowaną tortillą lub z nachosami.  
Wielkim plusem chili sin carne jest czas przygotowania. Jeżeli wykorzystamy gotowe półprodukty z puszki to w kilkanaście minut mamy gotowe pyszne danie. Gorąco polecam! Zazwyczaj robię z podwójnej ilości składników, przechowuję w lodówce do 2-3 dni i w te dni kiedy mamy dużo pracy, a mało czasu na gotowanie jest to idealny pomysł na szybki posiłek.

Składniki:
na 4-6 porcji

2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża czerwona cebula
1 puszka czerwonej fasoli (250 g)
1 puszka kukurydzy (250 g)
1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
200 ml passaty pomidorowej
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia 
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1 łyżeczka czerwonej wędzonej papryki
1/2 mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
garść posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
opcjonalnie kawałek papryczki chili/chili w płatkach/szczypta pieprzu kajeńskiego
szczypta cukru trzcinowego do smaku
pieprz, sól do smaku 

do podania:
ryż jaśminowy
cząstki cytryny lub limonki
świeża kolendra

1. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Często mieszając przesmaż warzywa przez 1-2 minuty. Kolejno dodaj kumin, czerwoną słodką paprykę oraz wędzoną paprykę. Przesmaż warzywa razem z przyprawami przez kilkadziesiąt sekund.
2. W kolejnym kroku dodaj papryki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w większą kostkę. Podsmaż chwilę z pozostałymi składnikami. 
3. Do warzyw dodaj puszkę krojonych pomidorów, passatę pomidorową, sos sojowy i pół szklanki wody. Całość duś pod przykryciem przez 15 minut, następnie kolejne 5 minut bez przykrycia, aby odparował nadmiar wody.
4. W między czasie odcedź kukurydzę i czerwoną fasolę (warzywa z puszki przekładam na durszlak i płuczę pod bieżącą wodą).
5. Kukurydzę i fasolę dodaj do podduszonych warzyw. Dodaj do smaku również sok z limonki lub cytryny, dopraw danie pieprzem oraz solą. Dla równowagi smaku możesz dodać również szczyptę cukru trzcinowego. Całość doprowadź ponownie do zagotowania. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
6. Przed podaniem posyp danie posiekaną natką pietruszki albo świeżą kolendrą. Serwuj z ryżem jaśminowym i cząstkami limonki. 
7. Jeżeli lubisz ostre, wyraziste dania przesmaż na początku wraz z cebulką posiekaną papryczkę chili lub dodaj w trakcie gotowania pieprz kajeński/płatki chili (jeżeli danie będą jadły również dzieci pomiń ten krok).

Smacznego!





Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz