Kapusta wigilijna z grzybami

Kapusta z grzybami to dla Nas jedno z tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Gorąca, miękka, aromatyczna, podana w towarzystwie domowego barszczu, pycha! W grudniu przyrządzam ją kilka razy i wykorzystuję jako farsz do pierogów, krokietów albo pasztecików. Jeżeli przygotowuję ją jako samodzielne danie, wtedy nie kroję zbyt drobno kapusty i grzybów. Natomiast jeżeli zechcecie przygotować ją jako farsz do innego dania, najlepiej posiekać składniki drobno i pod koniec gotowania odparować całkowicie nadmiar wody. 
Poniżej mój ulubiony, podstawowy przepis na wigilijną kapustę z grzybami. Można ją wzbogacić o dodatek suszonych śliwek albo żurawiny. Zapraszam również na przepis na kapustę z pieczarkami oraz domowy barszcz czerwony bez zakwasu.

Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
1 szklanka grzybów suszonych + 1, 5 szklanki wody do namoczenia grzybów
1 marchewka*
2 duże cebule
3 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
pieprz, sól do smaku
szczypta cukru do smaku
1 łyżka mąki + 1 łyżka masła (lub oleju w wersji wege; do zasmażki)
ok. 1 szklanki wody
2-3 łyżki oleju rzepakowego 

1. Grzyby zalej wrzątkiem, zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie w której się moczyły przez ok. 15 minut. Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. Wodę zachowaj osobno (wykorzystamy ją do gotowania kapusty).
2. Kapustę przepłukaj pod zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. 
3. Posiekaną kapustę przełóż do dużego garnka, dodaj 1 szklankę zimnej wody i 1 szklankę wywaru z grzybów. Dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia, następnie ok. 30 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej więcej wody.
4. Jeżeli kiszona kapusta jest bez marchwi to w tym momencie zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty i kontynuuj gotowanie do miękkości warzyw.
5. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na 1 łyżce oleju. Dodaj do gotujące się kapusty wraz z posiekanymi w paseczki grzybami.
6. Na tej samej patelni rozpuść masło i na gorące dodaj 1 łyżkę mąki, mieszaj energicznie do uzyskania klasycznej, złocistej zasmażki. Kapustę z grzybami na koniec dopraw do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Dodaj również zasmażkę, wymieszaj, jeszcze przez chwilę gotuj - wigilijna kapusta gotowa. 
7. Wigilijną kapustę z grzybami można serwować jako samodzielne danie albo wykorzystać jako farsz do krokietów, pasztecików itp. Po ugotowaniu pozostawiamy ją do ostygnięcia i przechowujemy przez 2 - 3 dni w lodówce.

Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz