Śledzie w sosie musztardowym

Pyszne i bardzo proste do przygotowania śledzie w sosie musztardowym, z dodatkiem majonezu, kwaśnej śmietany i koperku. Śledzie przygotujecie błyskawicznie, można je podawać bezpośrednio po zrobieniu, jednak następnego dnia są najlepsze. Połączenie musztardy francuskiej oraz musztardy miodowej, sprawia, że sos jest bardzo smaczny, a całość idealnie komponuje się smakowo :)
Polecam, zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół.
 Składniki:
na ok. 6 porcji 

6 filetów śledziowych w oleju
3 łyżeczki musztardy francuskiej delikatesowej
2 łyżeczki musztardy miodowej
1 czubata łyżka majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 duża cebula
3 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 łyżka świeżego koperku; drobno posiekanego 
szczypta pieprzu i soli do smaku

1. Śledzie osusz papierowy ręcznikiem i pokrój w kawałki o szerokości 1 cm.
2. Cebulę obierz i wraz z ogórkiem konserwowym pokrój w drobną kostkę.
3. W misce wymieszaj ze sobą musztardę, majonez oraz śmietanę, na jednolity sos. 
4. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj posiekany koperek i przygotowany sos. 
5. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dopraw do smaku szczyptą pieprzu oraz soli.
6. Śledzie przed podaniem warto schłodzić, najsmaczniejsze są na drugi dzień.
7. Śledzie w sosie musztardowym przechowujemy do 3 - 4 dni w lodówce pod przykryciem.
Smacznego!


Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz