Wytrawna tarta świąteczna z suszonymi grzybami i kapustą kiszoną

Wszystkim, którzy nie lubią lepić pierogów lub nie mają cierpliwości do smażenia dużej ilości naleśników na krokiety, a chcą dochować wierności tradycji i przygotować na świąteczny stół danie z kapustą i grzybami w roli głównej, polecam gorąco dzisiejszą tartę. Wytrawna tarta na kruchym, maślanym spodzie to w tym roku moja propozycja na świąteczny stół. Sprawdzi się zarówno jako przystawka, jak i danie główne podane w towarzystwie czystego, czerwonego barszczu. Farsz w postaci kapusty z suszonymi grzybami najlepiej przygotować dzień wcześniej. Ten farsz jest zresztą bardzo uniwersalny i pasuje do wielu dań. Ja przygotowałam go z dodatkiem moich ulubionych, aromatycznych przypraw Galeo. Można go przy okazji zrobić w większej ilości, przechować w lodówce do 2 - 3 dni i oprócz tarty wykorzystać na bieżąco do pierogów, krokietów lub pasztecików. 
Wytrawna tarta z kapustą i grzybami bardzo efektownie prezentuje się na stole, będzie smakować zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można ją również przechować w lodówce i podgrzać na następny dzień. Z domowym czerwonym barszczem będzie doskonale smakować :)

Składniki:
na tartę o średnicy 22 cm

kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli  

kapusta z grzybami:
 1/2 kg kapusty kiszonej
1/2 szklanki grzybów suszonych + 1 szklanka wody do namoczenia grzybów
1 marchewka*
1 cebula
pieprz, sól do smaku
szczypta cukru do smaku
1 łyżka mąki + 1 łyżka masła do zasmażki
ok. 1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego


dodatkowo:
1/2 szklanki tartego parmezanu
1/3 szklanki słodkiej śmietanki kremówki
1 jajko
1 łyżeczka majeranku Galeo
+ masło do wysmarowania formy na tartę

propozycja podania:
tartę podaję na ciepło udekorowaną posiekaną natką pietruszki w towarzystwie czerwonego barszczu (tutaj przepis na barszcz czerwony )

Sposób przygotowania:

Kapusta z grzybami:
1. Grzyby zalej wrzątkiem, zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj je w tej samej wodzie, w której się moczyły przez ok. 15 minut. Odcedź, pozostaw do ostygnięcia. Wodę zachowaj osobno (wykorzystamy ją do gotowania kapusty).
2. Kapustę przepłucz pod zimną wodą, odciśnij i drobno posiekaj. 
3. Posiekaną kapustę przełóż do dużego garnka, dodaj 1 szklankę zimnej wody i 1/2 szklanki wywaru z grzybów. Dodaj listki laurowe oraz ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut bez przykrycia, następnie ok. 30 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolej więcej wody.
4. Jeżeli kiszona kapusta jest bez marchwi to w tym momencie zetrzyj marchew na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty i kontynuuj gotowanie do miękkości warzyw.
5. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni na 1 łyżce oleju. Dodaj do gotujące się kapusty wraz z posiekanymi w paseczki grzybami.
6. Na tej samej patelni rozpuść masło i na gorące dodaj 1 łyżkę mąki, mieszaj energicznie do uzyskania klasycznej, złocistej zasmażki. Kapustę z grzybami na koniec dopraw do smaku pieprzem, solą oraz szczyptą cukru. Dodaj również zasmażkę, wymieszaj, jeszcze przez chwilę gotuj, odstaw do przestygnięcia.

Kruche ciasto:
Mąkę przesiej przez sito, dodaj szczyptę soli, schłodzone masło pokrojone w kostkę oraz jajko. Energicznym ruchem dłoni zagnieć składniki na jednolite ciasto. Z ciasta utwórz kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po upływie wskazanego czasu odkrój 1/3 ciasta i umieść ponownie w lodówce. Większą część rozwałkuj na podsypanej lekko mąką stolnicy. Ciasto zawiń na wałek i w ten sposób przenieś do formy na tartę, którą uprzednio delikatnie nasmaruj masłem. Ciastem wyłóż dno formy oraz boki na wysokość ok. 2 cm. Całość dobrze dociśnij, i ponakłuwaj widelcem. Formę z ciastem wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Na folię wyłóż obciążenie w postaci suchej fasoli. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez ok. 15 minut z obciążeniem, następnie 10 minut bez obciążenia, do momentu, aż ciasto przyrumieni się. W kolejnym kroku pozostaw tartę do lekkiego przestygnięcia.
W tym czasie do miski zetrzyj parmezan na tarce o drobnych oczkach. Do sera dodaj jajko, śmietankę kremówkę, majeranek oraz solidną szczyptę pieprzu. Całość wymieszaj za pomocą rózgi/trzepaczki na jednolitą masę. 
Na podpieczony spód wyłóż równą warstwę farszu, który zalej przygotowaną mieszanką z jajka, śmietanki i parmezanu. Całość równomiernie rozprowadź i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez ok. 25 - 30 minut. 
W tym czasie rozwałkuj pozostałą część ciasta i za pomocą noża, radełka albo foremek wytnij z niego ozdobne kawałki. Ułóż kawałki ciasta na podpieczonym farszu, dociśnij i kontynuuj pieczenie jeszcze przez 10 - 15 minut, aż tarta będzie złocista.
Tartę po upieczeniu wyjmij z piekarnika, pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Serwuj na ciepło udekorowaną natką pietruszki w towarzystwie czystego barszczu czerwonego.

Smacznego!


Farsz z suszonymi grzybami i kapustą kiszoną najlepiej przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie bardziej aromatyczny, a finalne upieczenie tarty przebiegnie o wiele sprawniej.




Kruche ciasto najlepiej schłodzić w lodówce, dzięki temu będzie nam je łatwiej rozwałkować. Przed podpieczeniem spodu w piekarniku należy ponakłuwać je widelcem i obciążyć suchą fasolą albo ryżem. 


Kiedy mamy już gotowy kruchy spód oraz farsz, wtedy zabieramy się za złożenie całości. Jajko roztrzepujemy za pomocą kuchennej rózgi ze słodką śmietanką i łączymy ze startym na tarce o drobnych oczkach parmezanem. Do smaku dodajemy majeranek oraz solidną szczyptę mielonego czarnego pieprzu. 



Podczas wykładania farszu na podpieczony spód, należy go bardzo dobrze docisnąć do dna i równomiernie rozprowadzić. 


Za pomocą noża, radełka albo foremek wycinamy z ciasta takie kształty, jakimi będziemy chcieli udekorować naszą tartę. Mogą to być paseczki, gwiazdki albo inny ulubiony kształt. W tym momencie możemy uwolnić pokłady naszej kreatywności ;)


Tartę serwujemy na ciepło, udekorowaną natką pietruszki w towarzystwie czystego czerwonego barszczu. Smacznego!


Wpis powstał przy współpracy z marką Galeo.
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz