Ciasto Pijana Śliwka

 "Pijana śliwka", to pyszne ciasto w wersji dla dorosłych. Kakaowe blaty biszkoptu przełożone obłędnym kremem na bazie mascarpone i czekolady. W środku pyszna niespodzianka, suszone śliwki nasączone w rumie, które nadają wspaniałego smaku. Ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a przy tym jakże efektowne. Zapewniam Was, że będzie hitem na każdym spotkaniu rodzinnym i przede wszystkim na świątecznym stole. To jedno z tych ciast, przy którym pracy jest niewiele, a prezentuje się pięknie na talerzu i wzbudza zachwyt gości. Zapraszam Was na mój Instagram, gdzie w wyróżnionych relacjach krok po kroku pokazuję jak przygotować ciasto. 

Ciasto "Pijana śliwka" przygotowałam z pysznymi suszonymi śliwkami marki Bakal, które idealnie nadają się do wszelkich wypieków i nie tylko :)



 
 Ciasto "Pijana Śliwka"
 
Składniki:
na formę 20 cm x 30 cm 
lub tortownicę o średnicy 23 cm

biszkopt kakaowy:
6 jajek (osobno białka i żółtka)
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej tortowej
2 czubate łyżki kakao
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

śliwki:
1, 5 szklanki śliwek suszonych Bakal
3/4 szklanki rumu lub innego alkoholu

krem:
600 ml śmietanki 30% lub 36%
200 g mascarpone
1 czekolada mleczna/deserowa
3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

do dekoracji:
czekolada starta na tarce o grubych oczkach
 
Przygotowanie:
1. Suszone śliwki zalej rumem i podgrzewaj przez minutę. Odstaw je do napęcznienia na kilka godzin, a następnie pokrój. Sok z rumu i śliwek zostaw do nasączania ciasta. 
2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Spód formy o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jajka w temperaturze pokojowej podziel na białka i żółtka. Białka wraz ze szczyptą soli i cukrem ubij na lśniącą masę. Kolejno dodawaj po jednym żółtku i miksuj na małych obrotach do połączenia się całości. Na koniec dodawaj łyżka po łyżce przesianą przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki wmieszaj do masy najlepiej z pomocą drewnianej łyżki, tak aby nie było grudek. Masę przełóż do formy, wyrównaj. Biszkopt piecz ok. 25 minut. Następnie pozostaw do ostygnięcia i przetnij wzdłuż na pół. Finalnie musisz uzyskać dwa cienkie blaty.
3. Teraz przygotuj krem. W garnuszku zagotuj wodę, do szklanej miski przełóż czekoladę podzieloną na kostki. Miskę ustaw nad garnkiem z gorącą wodą i rozpuść czekoladę. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia..
4. Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody. Schłodzoną śmietankę zacznij ubijać na sztywno, stopniowo dodawaj mascarpone. Na koniec dodaj przestygniętą, ale płynną czekoladę oraz żelatynę. Połącz całość na jednolity krem.
5. Na dno formy ułóż blat ciast, nasącz go sokiem z rumu i śliwek, następnie wyłóż 3/4 kremu. Na kremie porozkładaj śliwki, delikatnie poutykaj je w krem. Przykryj drugim blatem biszkoptu, dociśnij. Na drugim blacie ciasta rozprowadź pozostały krem. Wierzch ciasta posyp obficie czekoladą startą na grubych oczkach tarki. Ciasto wsadź do lodówki na 4 - 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Krój ostrym nożem. Ciasto jest obłędne i bardzo szybka znika z talerza ;)
Smacznego!

 





 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Publikowanie komentarza