Pieczony turbot z warzywami


Turbot pieczony z warzywami, to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejszy przepis przygotowałam w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie
 
Turbot, zwany też skarpem występuje głównie w polskiej części Bałtyku. Pływa na boku, blisko dna. Ciało tej ryby jest silnie ścieśnione bocznie, bardzo wysokie, prawie koliste, pokryte twardymi guzkami kostnymi, które występują po stronie ocznej (tzn. lewej). Strona ta jest szara do ciemnobrunatnej, pokryta licznymi czarnymi kropkami. Turboty osiągają różne rozmiary, w Bałtyku dorastają do około 55 cm. Są drapieżnikami, zjadają głównie małe ryby. Mięso turbota jest białe, soczyste, ma delikatny smak. Najlepiej smakuje prosto z grilla albo z patelni, podane z lekkim sosem i warzywami.

Na stronie Naturalnie Bałtyckie znajdziecie więcej informacji na temat projektu i ryb bałtyckich. Gorąco zapraszam Was do odwiedzin na stronie, a ja zostawiam Wam przepis na pyszny obiad dla całej rodziny.

 


 Składniki:
na 3-4 porcje
 
turbot - 2 sztuki
2 średnie bataty
4 ziemniaki
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 cytryny
1 limonka
pieprz cytrynowy, sól, świeży tymianek i rozmaryn
1 łyżka mąki kukurydzianej
kilka łyżek oliwy 
 
1. Wypatroszonego turbota płuczemy z zewnątrz i w środku pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu. Rybę nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem cytrynowym, posypujmy świeżym tymiankiem. 
2. Warzywa obieramy i oczyszczamy. Paprykę kroję w słupki, cebulę w piórka, a marchewkę w talarki. Bataty i ziemniaki kroję w większą kostkę lub w kształt grubszych frytek. Bataty i ziemniaki obtaczam w oliwie, oprószam mąką kukurydzianą i łączę z gałązkami rozmarynu.  
3. Dużą blachę z piekarnika wykładam papierem do pieczenia, przekładam wszystkie warzywa i układam je równomiernie. Warzywa skrapiam oliwą, oprószam delikatnie solą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 30 minut. 
4. Po upływie wskazanego czasu warzywa mieszam, aby równomiernie obtoczyły się w sokach powstałych w trakcie pieczenia. Na warzywa układam turbota. Na rybę układam kawałki cytryny i limonki. Kontynuuję pieczenie przez następne 20 minut, do momentu, aż ryba przyrumieni się, a warzywa będą miękkie. 
5. Upieczonego turbota układam na talerzu, dodaję porcję pieczonych warzyw oraz kawałki cytryny. Danie serwuję z ugotowanymi na parze brokułami i pomidorkami koktajlowymi. 
Smacznego :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Wpis powstał w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie. 
 
 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz