Rogaliki krucho - drożdżowe

Obłędne w smaku, proste do przygotowania. Rogaliki krucho - drożdżowe z marmoladą lub kremem czekoladowym. Ciasto wychodzi elastyczne i przyjemnie się z nim pracuje. Jako nadzienie możecie wykorzystać także budyń, nutellę czy powidła. Rogaliki wychodzą pyszne, bardzo szybko znikają z talerza. Nasze rogaliki w większości zrobiły dzieci, to świetna okazja, żeby spędzić razem czas w kuchni :) Na moim Instagramie pokazuję przygotowanie krok po kroku. 



Składniki:
na ok. 25 - 30 rogalików
składniki w temperaturze pokojowej

500 g mąki pszennej + odrobina do wałkowania
200 g masła (82%)
200 g kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
2 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli 

dodatkowo:
marmolada, krem czekoladowy, powidła lub ulubione nadzienie do rogalików
cukier puder do oprószenia lub lukier
u mnie lukier jogurtowy + posiekane orzechy włoskie do posypania

lukier jogurtowy:
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego

1. Masło rozpuść w rondelku, pozostaw do przestygnięcia. Do misy miksera przesiej przez sito mąkę, cukier puder i sól. Dodaj suche drożdże, śmietanę i rozpuszczone masło. Całość wyrób na jednolite ciasto. W przypadku świeżych drożdży jogurt lub śmietanę przełóż do miseczki, którą następnie wstaw do gorącej wody. Mieszaj śmietanę, aż będzie lekko ciepła, wtedy wkrusz do niej świeże drożdże i dodaj łyżkę cukru. Wymieszaj na jednolitą papkę, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. 
2. Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą lub umieść w misce i pod przykryciem wstaw na 60 minut do lodówki. 
3. Schłodzone ciasto podziel na 4 równe części (u mnie 800 g ciasta, podzieliłam na 4 części każda po 200 g). 
4. Każdą część rozwałkowuj na blacie oprószonym mąką, na okrągły placek o grubości ok. 4-5 mm i potnij na 8 trójkątów. Jeżeli chcesz możesz wyciąć równy okrąg, przykładając talerz. 
5. Na każdy trójkąt układaj pół łyżeczki marmolady, kremu czekoladowego, budyniu lub powideł. Zwijaj od podstawy do wierzchołka trójkąta, tworząc rogaliki. Układaj w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, funkcja grzanie góra - dół ok. 20 minut. Przełóż na kratkę. Dekoruj według uznania. Ja z cukru pudru i jogurtu naturalnego kręcę gęsty lukier, ozdabiam nim rogaliki i posypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Pozostawiam do zastygnięcia. Rogaliki są pyszne, maślane, lekko kruche. Szybko znikają z talerza :)
Smacznego! 




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz